Na čelu Adrie bo/je Arno Schuster

Sedanji predsednik uprave AA Mark Anžur odhaja iz družbe.

A. S.
tor, 15.03.2016, 12:00; spremenjen: 16:43

Novi nadzorniki

Na današnji dan je bil izvršen tudi uradni prepis delnic na 4K Invest, delničarji pa so se seznanili z odstopnimi izjavami članov nadzornega sveta in za nove člane potrdili Markusa Zöllnerja, Holgerja Kowarscha, Martina Vorderwülbeckeja in Steva Röperja. Novi nadzorniki so se po skupščini že sestali na seji.

Zgornji Brnik − 4K Invest, investicijski sklad s sedežem v Luksemburgu, je zaključil večinski prevzem slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways. Novi član uprave je od danes Arne Schuster, ki bo v prihodnjih dneh postal izvršni direktor (CEO) Adrie ter bo tako zamenjal dosedanjega predsednika uprave Marka Anžurja, ki odhaja iz družbe.

Arno Schuster: »Adria Airways bo odprla dobre povezave za poslovne stranke in ponudila privlačne cene vozovnic za turiste.« Družba ima trdno tradicijo varnega letenja, ponaša pa se z izkušeno posadko in zaposlenimi.

Adria Airways bo še naprej delovala na trgih Slovenije, Albanije, Kosova in Makedonije, kjer te države prek združenja Star Alliance povezuje s svetom. Rast načrtuje tudi v Estoniji, na novem trgu, na katerega je vstopila v novembru lani.

V letu 2016 Adria Airways načrtuje dobiček. Njeno floto bodo večinoma predstavljala sodobna reaktivna letala kanadskega proizvajalca Bombardier. V tem letu bo flota povečana z novimi Bombardierjevimi reaktivci, ki bodo pokrivali nove destinacije v Estoniji.

Skupščina

Država, SDH in DUTB so za svoje deleže v Adrii Airways prejeli kupnino, tako da je prodaja 83,01-odstotnega deleža v družbi Adria Airways uspešno zaključena. 4K Invest je tako, vključno z dokapitalizacijo družbe z dne 8. marca 2016, imetnik 96,09-odstotnega deleža družbe Adria Airways.

Z vplačilom dodatnega kapitala tako s strani države, kot tudi s strani kupca, »se družbi omogoča stabilizacija poslovanja, s prodajo pa bo družbi pod okriljem zasebnega lastništva zagotovljen nadaljnji razvoj, ter s tem vzpostavljeni temelji za dolgoročne učinke ohranitve slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika,« so zapisali v SDH.

V sporočilu SDH je zapisano, da je Marko Jazbec, predsednik uprave SDH, ob zaključku transakcije povedal: »Zadovoljni smo, da smo zahteven prodajni postopek pripeljali do uspešnega zaključka in družbi še pred samo prodajo omogočili stabilizacijo poslovanja, z novim kupcem pa tudi prestrukturiranje in ohranitev slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika v prihodnje. To bo omogočilo tudi številne dolgoročne pozitivne učinke na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe«.

Mali delničarji

Prodajalci, Slovenski državni holding, d. d. (SDH), v imenu Republike Slovenije (RS) in v svojem imenu ter Družba za upravljanje terjatev bank, d. d. (DUTB), so na podlagi sklenjene pogodbe o prodaji z dne 18. januarja 2016 na kupca, investicijski sklad 4K Invest s sedežem v Luksemburgu preko odvisne družbe v stoodstotni lasti sklada, AA International Aviation Holding GmbH, preknjižili 6.343.743 delnic Adrie Airways.

Iz AA so že sporočili, da namerava 4K Invest kupiti še preostale delnice in tako postati 100-odstotni lastnik Adrie Airways. Ponudbo za prevzem bo sklad predstavil ostalim delničarjem v prihodnjih dneh.

V rokah petsto malih delničarjev je ostalo 3,91-odstotkov ali 298.702 delnic, za katere bo moral sedaj 4K Invest objaviti prevzemno ponudbe, po kateri bo za vsako delnico izplačal en evro. Skupaj bo novi lastnik v prihodnjih tednih in mesecih izplačal malim delničarjem do 298.702 evra.

Povezane novice

(Nes)pametna (raz)prodaja letalstva
15. marec ob 09:00
Privatizacija se končuje, v Adrio Airways prihajajo novi, nemški nadzorniki.
Prijavi sovražni govor