Adriini piloti napovedali stavko

18. marca, teden pred predvidenim prihodom novih nadzornikov, naj bi letala obstala

A. S.
čet, 03.03.2016, 18:25

Dokapitalizacija in prodaja

Adria Airways je sicer tik pred prenosom lastništva. Skrajni rok za dokapitalizacijo je po sklepu skupščine AA sicer 20. april, za Veliki petek, 25. marca, pa je napovedana skupščina delničarjev, na kateri naj bi bodoči lastniki iz nemške družbe 4 K že postavili svoje nadzornike.

Mark Anžur, predsednik uprave Adrie Airways ni podpisal

Ljubljana - Sindikat prometnih pilotov Slovenije je za 18. marec napovedal stavko, ki naj bi med 5:00 in 24:00 potekala na Brniku, v Tirani, Łodzu, Prištini, Tallinu, Berlinu in v Pragi. Sindikat in stavkajoči bodo zagotavljali minimum delovnega procesa, piloti v času stavke ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi.

Sindikat prometnih pilotov Slovenije (SPPS) je 1. marca ponovno napovedal stavko v Adrii Airways, ker predsednik uprave AA Mark Anžur do danes ni podpisal Kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov, je sporočil predsednik SPPS Teo Mikl, ki vodi tudi stavkovni odbor.

Sklenitev nove kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov je bila ključna zahteva sindikata ob napovedi stavke novembra 2015, glede katere sta se sindikat in družba v sporazumu o reševanju stavkovnih zahtev tudi dogovorila, da bo nova kolektivna pogodba sklenjena najkasneje do 31. januarja 2016 in hkrati v omenjenem sporazumu tudi dogovorila že pretežni del in ključne vsebine nove kolektivne pogodbe.

Po pogajanjih v začetku letošnjega leta je bila vsebina kolektivne pogodbe 18. februarja v celoti usklajena, vendar je delodajalec še ni podpisal. "Takšno ravnanje uprave kaže, da so bila naporna in dolgotrajna pogajanja zgolj farsa, namenjena zavlačevanju in da uprava kolektivne pogodbe očitno nikoli ni imela resnega namena skleniti. Hkrati to pomeni, da je zavestno kršila in izigrala tudi sporazum o reševanju stavkovnih zahtev, na podlagi katerega je bila prejšnja napoved stavke preklicana," je zapisano v sporočilu za javnost.

Stavkovna zahteva sindikata je takojšnji podpis Kolektivne pogodbe o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii Airways. "V sindikatu smo prepričani, da je transparentna in poštena cena dela in med partnerji dogovorjeni pogoji dela pogoj za uspešno poslovanje vsake družbe, še posebej take, kakršna je Adria Airways d.d.. Vodstvo, ki se tega ne zaveda, ali pa se noče zavedati, s kršitvijo stavkovnega sporazuma zavestno postavlja na kocko socialni mir v družbi in nosi vso odgovornost za posledice te kršitve.

Sindikat se zaveda, da je stavka skrajna oblika sindikalnega boja, hkrati pa trenutno edini možni odziv sindikata na odnos uprave in lastnikov, ki pilotom, zaposlenim v družbi jasno sporočajo, da dogovorov in danih zavez ne jemljejo resno," je še zapisano v sporočilu o napovedi stavke.

Zakaj KP za pilote še ni podpisana

Kot je za Delo povedal Mark Anžur, kolektivne pogodbe za pilote ni podpisal, ker  ima omejena pooblastila, saj da še ni prišlo do transakcije z novimi lastniki.

Povezane novice

Piloti za pogodbo pred privatizacijo
14. november ob 06:00
Stavko so napovedali, ker poslovodstvo ni pristalo na njihove minimalne ...
Prijavi sovražni govor