Aerodrom Ljubljana prispeval k boljšim rezultatom Fraporta

Ljubljanskemu letališču se je lani število potnikov povečalo za deset odstotkov na 1,4 milijona.

Ba. Pa., STA
sre, 16.03.2016, 11:01

Frankfurt − Nemški upravljavec letališč Fraport je lani povečal dobiček za 17,8 odstotka na 276,5 milijona evrov, predvsem zahvaljujoč večjemu številu potnikov. K izboljšanju rezultatov je prispeval tudi Aerodrom Ljubljana, ki ga je Fraport kupil leta 2014, v celoti pa so bili v Fraportove bilance prvič vključeni njegovi rezultati za lani.

Fraport je lani ustvaril 2,58 milijarde evrov prihodkov, kar je 8,4 odstotka več kot leta 2014. Še posebej so se povečali prihodki v trgovinah na letališču in od parkirnin, brez stavke pri letalski družbi Lufthansa pa bi bili rezultati še boljši.

Število potnikov na letališču v Frankfurtu se je lani povečalo za 2,5 odstotka na 61 milijonov.

Fraport namerava višino dividende ohraniti pri 1,35 evra za delnico. Za letos prvi mož družbe Stefan Schulte napoveduje le rahlo rast prihodkov, saj so v družbi zaradi terorističnih napadov in s tem povezanim zmanjšanjem števila potnikov previdni.

Na Brniku za desetino potnikov več

Ljubljanskemu letališču se je lani število potnikov povečalo za deset odstotkov na 1,4 milijona. Medtem ko se je povečalo predvsem število potnikov na progah v Beograd in Züricha in nazaj, pa se je na povezavi z Moskvo zmanjšalo, je Fraport zapisal v letnem poročilu.

Največja letalska družba na ljubljanskem letališču je pravkar privatizirana Adria Airways, ki po teh podatkih k potniškemu prometu prispeva približno 60 odstotkov. Vodstvo Fraporta ocenjuje, da zmogljivosti Letališča Jožeta Pučnika za zdaj zadoščajo za pokrivanje potreb povečanja prometa, ki se pričakuje na kratek in srednji rok.

Več tudi tovora

Za 3,1 odstotka na 10,1 milijona ton se je lani na ljubljanskem letališču povečal tudi obseg prepeljanega tovora.

To je vodilo v dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) v višini 12,6 milijona evrov, Aerodromov dobiček iz poslovanja (EBIT) pa je lani znašal 2,6 milijona evrov. Čisti dobiček se je ustavil pri 3,3 milijona evrov.

Fraport je oktobra 2014 kupil 75,5-odstotni delež Aerodroma, v začetku leta 2015 pa je prišel še do preostalih delnic. Lani spomladi so družbo preoblikovali iz delniške v družbo z omejeno odgovornostjo, delnice pa umaknili z Ljubljanske borze.

Prijavi sovražni govor