Agrokor: začenja se seštevanje terjatev

Potekel je rok za prijavo terjatev do nasedlega hrvaškega velikana.
Objavljeno
11. september 2017 19.11
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ljubljana – Ruski bančniki upajo, da jim bo Agrokor vrnil več kot pol svojega dolga, hrvaški ekonomist Damir Novotny pa svari, da se bodo vsi upniki morali pripraviti na vsaj 60-odstotne odpise. Slovenski dobavitelji Agrokorju še niso vrgli puške v koruzo in še vedno računajo na poplačilo v celoti.

Včeraj je potekel rok, do katerega so upniki lahko prijavili svoje terjatve do Agrokorja in vseh njegovih 77 povezanih družb. Danes tako začne teči 60-dnevni rok, v katerem mora izredna uprava pod vodstvom Anteja Ramljaka pripraviti seznam terjatev, iz katerega bo jasno razvidno, komu vse dolguje in koliko sploh znaša skupna vrednost dolga nasedlega hrvaškega koncerna.

Pred dobrimi štirimi meseci, ko je Ramljak prevzel krmilo Agrokorja, je ocenil, da družba dolguje 40,4 milijarde kun (5,4 milijarde evrov). Ker podatki o poslovanju družbe še niso revidirani, je mogoče pričakovati, da bo dolg še za nekaj sto milijonov evrov večji. Rezultati revizije poslovanja Agrokorja bodo predvidoma znani v prihodnjih tednih.

V ruski državni banki VTB, ki je poleg Sberbank ena večjih posojilodajalk Agrokorju, so dejali, da računajo na nekaj več kot polovično poplačilo svojega dolga. Nasprotno pa ekonomski analitik Damir Novotny vse upnike svari, naj se pripravijo na vsaj 60-odstotno »striženje«.

Da bi lažje zbrali denar za poplačilo upnikov, Ramljak prodaja Agrokorjevo vilo Castello v Medveji pri Opatiji. Izklicna cena za 850 kvadratnih metrov vile, 118 kvadratnih metrov depandanse na dobrih deset tisoč kvadratnih metrih zemljišča ob morju stane sedem milijonov evrov. Poleg tega sta naprodaj še 23,9 metra dolga motorna jahta in helikopter.