Aha Emmi še brez lastnika

Ba. Pa., STA
sre, 03.02.2016, 15:44

Slovenska Bistrica - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) že nekaj časa išče novega lastnika za podjetje Aha Emmi iz Slovenske Bistrice. V igri naj bi bili vsaj trije interesenti, ki so oddali nezavezujoče ponudbe in s katerimi DUTB trenutno pelje neposredna pogajanja. O možnosti notranjega odkupa pa zdaj razmišljajo tudi zaposleni in vodstvo družbe.

Da tudi takšne možnosti ne gre izključiti, je danes za STA potrdil predsednik uprave podjetja, ki je bilo nekoč del propadle skupine Aha Mojce Lukančič in Nigela Buxtona, Roman Stegne. Kot je dejal, bi pri tem sodelovala tudi uprava podjetja, in sicer v nekoliko višjem deležu kot ostali sodelavci, a do največ deset odstotkov, saj to še ne bi pomenilo menedžerskega prevzema.

Notranji odkup v povezavi s strateškim partnerjem

»Preverjamo tudi to možnost, da bi omogočili nadaljnji razvoj podjetja. Če se nam ideja ne bi zdela realna in smiselna, se je ne bi niti lotili,« je dejal Stegne in dodal, da razmišljajo tudi o možnosti kombinacije notranjega odkupa s pomočjo kakšnega strateškega partnerja, o končni možnosti pa se bodo odločili po pridobljenih odzivih zaposlenih.

Po pisanju Večera okoli 340 delavcev podjetja za predelavo aluminija in lesa že zbira podpise za notranji odkup. S tem želijo preveriti interes in zmožnost, ali bi lahko zbrali 1,5 milijona evrov, da bi postali solastniki družbe. Za prevzem naj bi delavci najeli posojilo pri Delavski hranilnici, vsak po vsaj 3000 evrov, vodilni v podjetju tudi nekoliko več.

Stegne je za STA povedal, da se podjetje brez resnega lastnika ne more razvijati. Z iskanjem rešitve se po njegovem zelo mudi, saj so sicer lahko ogroženi nekateri novi projekti in posli. »Če se zadeva ne uredi hitro, se bo likvidnostni pritisk še povečal, težko bomo sledili prestrukturiranju in obveznostim, kar v nadaljevanju pomeni životarjenje oziroma umiranje na obroke, morda tudi stečaj podjetja,« je bil jasen Stegne.

Aha Emmi je v letu 2015 po njegovih besedah ustvaril okoli 23 milijonov evrov prihodkov, kar je nekaj več kot leto prej, pri tem pa leto sklenil z 950.000 evri izgube. Ta je bila sicer precej nižja kot leta 2014, ko je znašala 2,5 milijona evrov, pozitiven signal pa je tudi ta, da so lansko zadnje četrtletje že poslovali pozitivno. Tudi letos načrtujejo rahlo pozitivno poslovanje, a le pod pogojem takojšnje finančne in lastniške stabilizacije.

Interesent tudi Talum

Med interesenti za prevzem družbe je že nekaj časa tudi kidričevski Talum. Kot je povedal prvi mož Taluma Marko Drobnič, jih vlaganje v družbo zanima, ker na določenih segmentih industrijskem oblikovanja z njimi že sodelujejo. Vendar pa so trenutno izhodišča Taluma o tem, koliko bi bilo potrebno vložiti v podjetje, ter pričakovanja DUTB glede kupnine precej različna, zato ni veliko možnosti za dogovor.

Prijavi sovražni govor