Akrapovič za dober milijon evrov presegel lanski dobiček

Z 78 milijoni evrov prometa je predlansko prodajo presegel za 16 odstotkov. Letošnja bo rasla 14-odstotno.
Objavljeno
19. januar 2016 12.17
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ivančna Gorica, Črnomelj − Ivanški Akrapovič, ki je maja lani končal selitev svoje proizvodnje v Črnomelj, je z 78 milijoni evrov prometa svojo primerljivo predlansko prodajo lani presegel za 16 odstotkov. Pri čistem dobičku so na ravni skupine z okoli sedmimi milijoni evrov predlanskega presegli za dober milijon evrov. Družba sicer letos načrtuje 14-odsotno rast prodaje.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je povedal, da letos načrtujejo približno 87 milijonov evrov prihodka od prodaje, hkrati pa rast, ki jo bo krojilo sicer precej nestabilno ekonomsko stanje, pričakujejo tudi pri dobičku.

Akrapovičeva črnomaljska proizvodnja se je sicer lani ustalila, ocenjujejo v družbi. Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Po tem, ko so v Črnomelj prenesli ivanško proizvodnjo, pa tam zaposlujejo približno 600 ljudi.

Letos bodo zaposlili 20 ljudi

Družba je v Črnomlju lani na novo zaposlila približno 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, letos pa bodo tam dodatno zaposlovali le še zaradi večjih potreb in posamično. Na ravni skupine nameravajo letos zaposliti približno 20 ljudi, v Beli krajini pa si želijo okrepiti tudi svojo produktivnost.

Akrapovič, ki je imel ob koncu leta na ravni skupine zaposlenih približno 850 ljudi, je v Ivančni Gorici ohranil vodstvo družbe, razvojni oddelek, livarno, orodjarno in oddelek predproizvodnje.

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še zviševati, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 250 zaposlenih. V Ivančni Gorici v prihodnjih letih, predvidoma med letoma 2017 in 2018, predvidevajo tudi gradnji novega testnega središča in nove upravne stavbe.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja imeli zaposlenih do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno tisoč, je še napovedal Akrapovič.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki spadajo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno povečuje, pa dosega od 25 do 30 odstotkov prodaje.

Razmišljajo o predstavništvu v Južni Ameriki in Aziji

Največ prodajo na trgih EU, v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja pa se krepi tudi v ZDA in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek svojih izdelkov.

V okviru svojih načrtov bodo v prihodnjih letih razmišljali tudi o Akrapovičevih predstavništvih v Južni Ameriki in Aziji, s čimer bi se radi znebili tamkajšnjih visokih carinskih dajatev, je še povedal Akrapovič.