Brez monitoringa ogrožena življenja

Zapiranje RTH: vdori vode, plazovi, podori ...

sob, 14.04.2018, 09:00

Trbovlje - Po »padcu« predloga noveliranega zakona o podaljšanju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) se gnev Zasavcev vse bolj preusmerja v pripravljalce zakona v preteklosti. Brez monitoringa po zaprtju RTH, ki je temelj novele, utegneta voda in tisoče hektarjev površin začeti ogrožati življenja Zasavcev.

Marca 2014 se je RTH na predlog NLB, ki ji je dolgoval 4,6 milijona, vsem domačim in tujim bankam pa še 11 milijonov evrov, znašel v prisilni poravnavi; do stečaja mu je manjkal le korak. Redki so verjeli, da bo RTH ušel stečaju. Očitno je o tem dvomila tudi vlada Alenke Bratušek. Kajti predlog srednjeročnega programa 2013-2018 je vseboval monitoring, ob potrditvi na vladi pa je ta iz programa čudežno izpadel, vedo povedati na RTH.

Direktor Jani Žlak, ki mu je uspelo v zadnjih treh letih poplačati vse dolgove podjetja, verjame, da se je zgodila napaka in da ni šlo za namero, da država na račun podjetja, ki se je potapljalo in ki ga bo brez novele zakona treba zapreti 31. decembra letos, prihrani milijone. Žlak ocenjuje, da bi v prihodnje monitoring skupaj z obveznostmi za stavbna zemljišča RTH letno stal 1,5 milijona evrov.

»RTH še ni dokončno izgubljen,« je prepričana poslanka SMC Vojka Šergan, prvopodpisana pod zakon, »saj je bila sredina seja parlamentarnega odbora za infrastrukturo, ki so jo obstruirali SD, Desus in SDS, le prekinjena.« Na njej je, kot smo v Delu že poročali, RTH zmanjkal en glas. Šerganova je potrdila neuradne informacije, da zakona o RTH vlada ne podpira. Vlada bi RTH reševala z uredbo, ki v nasprotju z zakonom ne rešuje niti monitoringa niti ne ščiti zasavske rudarske dediščine. To pomeni, da sta se na vladnem situ ustavila tako zakon o koncesiji za srednjesavske elektrarne kot zakon o petletnem podaljšanju RTH - z 2018 na 2023.

Šerganova sicer zanika, da bi bila za to kriva »njena« vlada: »Upravljalec premoženja v RTH je Slovenski državni holding (SDH), tu sta še finančno in infrastrukturno ministrstvo. Težko je reči, kdo je krivec, v vsakem primeru pa so z zakonom o RTH zavlačevali državni uradniki iz več resorjev, ker premalo sodelujejo.«

Žlak zagotavlja, da bo RTH do konca leta uspelo sanirati vse s programom predvidene površine, ostali pa bodo odvodnjavanje Brnice in Studenca v Hrastniku ter plaz v Trbovljah, ki jih niso mogli predvideti. Brez monitoringa območij, kjer so dvesto let kopali premog, je velika verjetnost, da bodo Zasavje začeli ogrožati voda, ki na Brnici že zdaj poplavlja kleti, plazovi in podori.

Prijavi sovražni govor