Brezglutenski program Klasja prodan

Na dražbi je največ ponudilo podjetje Sapidum, ki pa nepremičnin, kjer nastajajo brezglutenski keksi, ni mogel kupiti.
Objavljeno
09. februar 2016 19.54
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Celotni brezglutenski program Klasja je stečajni upravitelj Kristijan Anton Kontarščak danes vnovič prodajal na dražbi, tokrat z zniževanjem izklicne cene. Največ, 1,1 milijona evrov, je ponudila družba Sapidum iz Portoroža, ki zdaj čaka le še na soglasje sodišča.

Brezglutenski program je edini, ki je preživel stečaj Klasja aprila lani in ves ta čas tudi deloval. Že ob začetku stečaja je Kontarščak dejal, da zanimanje za ta program obstaja. Kljub temu na prvi dražbi 1. oktobra lani ni bila vplačana nobena varščina. Bolje je bilo danes, ko se je druge dražbe udeležilo pet dražiteljev. Izklicna cena je bila 2,1 milijona evrov. Dražbe, na kateri ceno znižujejo, so smiselne v primerih, ko se s prodajo mudi, je pojasnil Kontarščak: »Program moramo prodati do konca aprila, zato ni ostalo več veliko časa.« Končna, najvišja cena na dražbi je bila milijon nižja od izklicne, 1,1 milijona evrov.

Družba Sapidum, ki je ponudila največ za še delujoč program Klasja, je bila v sodni register vpisana šele 29. januarja letos. Njena družbenika sta podjetji Bitermofin, poslovne investicije iz Portoroža in Arkas podjetniške finance iz Ljubljane. Stoodstotni lastnik Bitermofina je nemška družba Afit Gmbh, direktor pa Andrej Bizjak, ki je tudi direktor znane portoroške družbe Bitermo, podjetja za inženirske storitve. Novoustanovljeno podjetje Sapidum vodijo trije direktorji, poleg Bizjaka še Andrej Žejn, ki je tudi solastnik Arkasa, in Peter Filipčič.

Čeprav se Sapidumova lastnika ne ukvarjata s pekarstvom, Filipčič pravi, da nakup brezglutenskega programa ni špekulativen: »Gre za ohranjanje zanimive panoge na celjskem območju. Nakup bo opravljen brez zadolževanja, izključno z lastnimi sredstvi z namenom dolgoročne naložbe v to perspektivno dejavnost.« V Sapidumu selitve ne načrtujejo: »Tu so ljudje, ki znajo te kekse delati. Naši načrti so vezani na nadaljevanje trenutnega stanja in širjenje prodaje predvsem keksov.« V programu tako ostaja vseh 27 zaposlenih, kot je bila tudi zahteva v razpisu.

Nepremičnine najtežji zalogaj

Ob stečaju Klasja je Kontarščak največ stavil prav na program brezglutenskih izdelkov, več kot 95 odstotkov programa predstavljajo keksi. Pričakoval je, da bo program prinesel 10.211 evrov dobička iz poslovanja na mesec. Decembra lani so pričakovali dobrih 20 tisočakov dobička, ustvarili so 14.500 evrov, čisti prihodki pa so znašali 151.900 evrov, čistih prihodkov od prodaje je bilo 172.000 evrov. Program je obetaven, prodaja brezglutenskih izdelkov raste, kupce imajo tudi v šestih tujih državah, so pa v Klasju dodatno obremenjeni z najemnino.

Sapidum je kupil program z opremo, ne pa tudi nepremičnine. S Klasjem v stečaju bo lahko sklenil najemno pogodbo, je pojasnil Kontarščak: »Določeno je bilo, da dobi kupec možnost najema za eno leto. V tem času se mora odločiti, ali bo preselil proizvodnjo ali pa bo morebiti še poskušal podaljšati najem za kakšno nadaljnje obdobje.« Prav prodaja nepremičnin, ki jih je v Klasju precej, je najtežji zalogaj v tem stečaju, je razložil Kontarščak: »Nepremičnin trenutno ne moremo prodajati, ker stanje sploh še ni zemljiškoknjižno urejeno. Kot lastnik je vpisana družba Millcom (večinski lastnik Tomaž Ročnik, op. p.). Druga težava je, da se parcele ne prekrivajo z objekti. Delamo na tem, da bi opravili parcelacijo in prodajali manjše enote.«