Češka z evrom že do leta 2020?

Čas je za zahtevnejše načine sodelovanja med Slovenijo in Češko.

Objavljeno
25. januar 2017 20.41
Miha Jenko
Miha Jenko

Praga – Čehe zanimajo naložbe v Sloveniji in obratno, zdaj je čas za zahtevnejše načine sodelovanja in investitorje, ki bodo prinesli višjo dodano vrednost, tehnologijo in plače, je za Delo povedal Tomaž Subotič, slovenski poslovnež, ki že dolga leta posluje na Češkem.

Dobro poznate razmere v obeh državah, ste solastnik hčerinskega podjetja Moravia Steel v Sloveniji. Kje vidite možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Češko?

Naše podjetje Moravia Steel izvozi za približno 20 milijonov evrov slovenskemu avtomobilskemu grozdu. Logično bi torej bilo, da bi se povečale tudi investicije. V Sloveniji se je začela zadnja stopnja privatizacije, nekatera podjetja se nam zdijo zanimiva.

Gospodarska menjava med državama se mora preusmeriti iz klasične trgovine, zgolj izvoza in uvoza, v zahtevnejše načine sodelovanja. To pomeni, da bi imeli investitorje, s Češkega v Sloveniji ali iz Slovenije na Češkem, ki bi prišli s svojim kapitalom in bi želeli ostati dolgoročno. Pomembno pa je, da bi bili investitorji iz iste panoge, torej da ne bi šlo za sklade ali finančne naložbe, ampak za prave kapitalske povezave. Tu so možnosti.

En tak primer že poznamo, češko Kofolo in Radensko.

Kofola je začela kot majhno, družinsko podjetje, ki je postalo zelo uspešno. A zdaj potrebujemo take nove naložbe v panogah in podjetjih, kjer bo dodana vrednost [na zaposlenega] znašala od 80.000 do 100.000 evrov.

Kaj zdaj zanima Čehe v Sloveniji? Turizem, sodelovanje pri gradnji drugega tira?

To je težko reči, a tu je razred ljudi, ki je precej bogat in išče možnosti za naložbe. Nas bi moralo zanimati predvsem to, kako ti investitorji v Sloveniji lahko pripomorejo k večji dodani vrednosti ter poskrbijo za večji tehnološki razvoj in tudi višje plače našim zaposlenim.

Na Češkem imajo zelo nizko, štiriodstotno stopnjo brezposelnosti. Gospodarstvo je v dobri kondiciji?

V dobri, a so, tako kot Slovenija, zelo odvisni od Nemčije. Imajo proračunski presežek, to pa je dokaz stabilnosti njihovih javnih financ.

Od Čehov se lahko naučimo, da so, v nasprotju z nami, hitro, uspešno in ne tako drago sanirali banke.

Kapitalska trdnost čeških bank je med najboljšimi v Evropi, donosi so veliki. Med prvimi desetimi jih je devet v tuji lasti. Češke banke so stabilne, robustne, a nanje zdaj letijo pripombe, da preveč posojajo hipotekarne kredite, zanje zahtevajo le pet odstotkov lastnih sredstev, kar je lahko nevarno.

In kdaj bo Češka prevzela evro?

Pred kratkim so dobili novega guvernerja in vodstvo v centralni banki. Razmere pri njih se zdaj spreminjajo in že leta 2020 bodo morda sprejeli tudi evro.