Dan D za Mirka Tuša

Upnice bodo predvidoma danes Tušu dale nov odpustek na vračilo posojil.
Objavljeno
26. januar 2016 17.02
V. T.
V. T.
Ljubljana − Predvidoma danes bo jasno, ali bo Mirku Tušu pravočasno uspelo prepričati bankirje v dogovor o novem reprogramu posojil in rešiti svojo trgovsko dejavnost. Časa za to ima do petka, ko mora sodišču predložiti sporazum o preventivnem prestrukturiranju svojega holdinga in potrjen reprogram.

Celjskemu trgovcu Mirku Tušu že nekaj časa teče voda v grlo glede dogovora z bankami o novem, tokrat že tretjem reprogramu milijonskih posojil. Zdaj vendarle kaže, da se bo rešil najhujšega scenarija in znova dobil odpustek bankirjev na vračilo milijonskih posojil, saj je za danes na sodišču v Celju predviden narok v postopku preventivnega prestrukturiranja holdinga Tuš.

Po prvotnem časovnem načrtu bi moral biti narok že prejšnji četrtek, a so banke tik pred zdajci prosile za odlog, saj vse še niso imele potrebnih soglasij za podpis sporazuma o preventivnem prestrukturiranju. To se je spremenilo v začetku tedna, ko je soglasje dobila tudi slaba banka nekdanje Hypo Alpe-Adria-Bank Heta, s tem pa so menda izpolnjeni vsi pogoji, da bankirji že danes overijo besedilo sporazuma, ki bo Tuševi trgovski dejavnosti življenje podaljšal za vsaj dve leti. Heta zaradi visoke izpostavljenosti do Tuša (neuradno se omenja skoraj 90 milijonov evrov) za odobritev sporazuma namreč potrebuje tudi odobritev avstrijskega regulatorja FMA (Financial Market Authority), ki bedi nad finančnimi trgi.

Kaj pa dobavitelji?

Dogovora na osi banke-Tuš si najbolj nestrpno želijo domači dobavitelji. Ti sicer niso vključeni v Tuševo sanacijo (načrt preventivnega prestrukturiranja zadeva le finančne upnike), a so Tušu ves čas zvesto stali ob strani in s strinjanjem z daljšimi plačilnimi roki na svoja pleča prevzeli tudi del bremena za nadaljevanje sanacije tretjega največjega domačega trgovca; tudi letos, ko je Tušev dolg do dobaviteljev po neuradnih informacijah narastel na približno 120 milijonov evrov. V tej luči bi bilo seveda zanimivo izvedeti, pod kakšnimi pogoji so bankirji pripravljeni reprogramirati dolgove Tušu.

Uradnih informacij o reprogramu ni mogoče izvedeti, neuradno pa je slišati, da naj bi banke Tušu vendarle pustile tudi nekaj manevrskega prostora za sanacijo odnosov z dobavitelji. To naj bi načeloma pomenilo, da bo moral Tuš bankam redno poravnavati obresti iz naslova posojil in vsake tri mesece relativno nizek znesek glavnice posojil. Holding Tuš ima skoraj 3000 zaposlenih, njegov tržni delež na domačem trgu je zdaj približno 12-odstoten.