Dana z dobičkom in spet na sodišču

Poslovanje. Načrtujejo 2,5-odstotno rast prihodkov. Poravnava z delničarji?

sob, 30.01.2016, 11:00

Mirna – V podjetju Dana, proizvodnja in prodaja pijač, so lani ustvarili 13,278 milijona evrov prihodkov, čisti dobiček pa je znašal dobrih 400.000 evrov, kar je nekoliko več kakor leto prej. Ljubljansko višje sodišče pa je novomeškemu okrožnemu sodišču vrnilo v novo odločanje zadevo glede višine primerne denarne odpravnine pri iztisnitvi 726 nekdanjih malih delničarjev (32.494 delnic) te dolenjske družbe.

V dvanajstih letih, odkar je Dana v lasti Franca Freliha, je podjetje v posodobitev proizvodnje vložilo že dobrih 17 milijonov evrov. Zadnja velika naložba se je zgodila lani, ko so kupili popolnoma avtomatizirano linijo za polnjenje in zanjo odšteli 2,5 milijona evrov. Njena zmogljivost je 7000 litrov sokov ali nektarjev na uro. Z izdelki so začeli prodirati tudi na tuje trge: Švedska, Libija in Kitajska. Podjetje Dana po finančnih analizah za leto 2015 sodi med 4,3 odstotka najboljših poslovnih subjektov v državi in se uvršča v razred AA – od tega le dve podjetji dosegata to priznanje v skupini proizvajalcev brezalkoholnih pijač od skupno 24 registriranih podjetij.

Po besedah direktorja Dane Marka Hrena v podjetju letos načrtujejo 2,5-odstotno rast prihodkov, dobiček pa naj bi ostal na lanski ravni. Letos nameravajo končati obnovo skladišča končnih izdelkov, s čimer bodo posodobili izdajo blaga in izhodnih ramp za tovornjake. Naložba bo stala 150.000 evrov. Po besedah Hrena se bo družba aprila prijavila na javni razpis za pridobitev nepovratnih evropskih finančnih sredstev za povečanje zmogljivosti proizvodnje polizdelkov (sadne baze, emulzije). »To bo dvofazna naložba, ki bo potekala do pomladi leta 2017. Vrednost naložbe bo znašala 700.000 evrov, od tega pričakujemo četrtino evropskega denarja,« je povedal Hren.

Delničarji zahtevajo pravično ceno

V Dani je trenutno zaposlenih 100 ljudi, lani so na novo zaposlili šest delavcev. Letos na novo ne nameravajo zaposlovati, razen sezonskih delavcev od maja do septembra. Z Danino blagovno znamko vode imajo v državi 20-odstotni tržni delež, prav toliko s sirupi, s sokovi pa osemodstotni tržni delež. Na domačem trgu so lani ustvarili 70 odstotkov vseh prihodkov, preostalo pa na tujih trgih.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so se razveselili nedavne odločitve Višjega sodišča v Ljubljani o razveljavitvi sklepa novomeškega okrožnega sodišča, ki je presodilo, da je 6,5 evra za delnico primerna denarna odškodnina ob iztisnitvi manjšinskih delničarjev. Kot je za Delo pojasnil predsednik VZMD Kristjan Verbič, zdaj obstaja verjetnost, da bodo mali delničarji le prejeli izplačilo vrednosti delnic po pošteni ceni. Verbič se je tudi razveselil dobrih lanskih poslovnih rezultatov družbe Dana.

Kot je znano, je VZMD leta 2010 sprožila sodni postopek zoper, kakor pravijo, nepošteno iztisnitev malih delničarjev, saj jim je novi lastnik Dane, podjetje Plasta v lasti Franca Freliha izplačal le 6,5 evra za delnico, čeprav je njena knjigovodska vrednost konec leta 2009 znašala 24,37 evra. Verbič je prepričan, da so razlaščeni delničarji upravičeni do izplačila dodatne denarne odpravnine v višini 17,87 evra za delnico z dodanimi obrestmi vred.

Frelih pa je za Delo povedal, da je podjetje pred dvanajstimi leti kupil v zelo slabi finančni kondiciji, da iz njega doslej še ni vzel niti centa in da ves dobiček namenja za razvoj podjetja. Ne izključuje pa možnosti poravnave, čemur so naklonjeni tudi v VZMD.

Prijavi sovražni govor