Delavci Alpine in Žirovci danes z DUTB o usodi družbe

Zaposleni vztrajajo pri odhodu direktorice in prekinitvijo pogodbe z Admetamom.

čet, 24.03.2016, 06:00

Ljubljana – Potem ko so si vodstvo DUTB in predstavniki zaposlenih v Alpini in lokalnih oblasti v Žireh zadnji teden izmenjavali pisma, naj bi se danes srečali na skupnem sestanku, na katerem bi iskali skupen dogovor o reševanju družbe.

Na sestanek je Žirovce pozval izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh, ki vztraja, da mora Alpina za preživetje in odplačevanje dolgov nujno povečati obseg EBITDA, optimizirati in racionalizirati poslovanje ter izboljšati dobičkonosnost.

Balogh zatrjuje, da je cilj ohraniti razvoj, upravo, prodajo, trženje in proizvodnjo visokokakovostnih produktov v Žireh, a hkrati priznava, da načrtujejo tudi odpuščanja. Prav zaradi tega za odpuščene predlaga oblikovanje skupnega socialnega načrta. Lokalno skupnost in delavce prosi za pomoč in podporo.

A pogled zaposlenih in lokalne skupnosti je precej drugačen kot DUTB. Vztrajajo namreč pri odhodu direktorice Barbare Vtič Vraničar in prekinitvi svetovalne pogodbe z nemškim Admetamom, ki družbo vsak mesec stane okoli 77.000 evrov in s katerim je nadzorni svet prejšnji teden znova podaljšal pogodbo za vsaj tri mesece.

Prepričani so namreč, da bi morali Alpino reševati strokovnjaki s področja čevljarstva, predstavljeni načrt prestrukturiranja pa da družbo vodi v propad. Poudarjajo, da je bil načrt prestrukturiranja, ki ga je pripravil prejšnji direktor Matjaž Delopst, veliko boljši.

Plača direktorice v skladu z Lahovnikovim zakonom

Kot rečeno, aktualni program prestrukturiranja predvideva tudi delno zmanjševanje števila zaposlenih, zato je toliko bolj presenetila neuradna informacija, da so nadzorniki predsednici uprave Alpine pred kratkim menda zvišali plačo s 3000 evrov bruto na 5400.

V Alpini so nam odgovorili, da direktorica Alpine deluje na podlagi pogodbe o poslovodenju, njena plača pa da je v skladu z zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države oziroma z Lahovnikovim zakonom »in je enaka, kot jo je imel tudi predhodni direktor družbe pred razrešitvijo, to je 5344 evrov bruto in stroški prevoza«.

Pojasnili so še, da povprečna bruto plača v Alpini Slovenija znaša 1068 evrov. Ker Lahovnikov zakon za direktorje dopušča največ petkratnik povprečne plače družbe, je njena plača res v skladu s tem zakonom. Da Lahovnikov zakon velja tudi za družbe v lasti DUTB, so nam potrdili še na gospodarskem ministrstvu.

Kdo bo nadziral Alpino?

Kot kaže, pa ni povsem jasno, kdo bo v prihodnje nadziral poslovanje Alpine. Iz tričlanskega nadzornega sveta je po neuradnih informacijah zaradi konflikta interesov odstopila Mateja Zavadlal, sicer direktorica Sportine, ki nam je včeraj ni uspelo priklicati.

Prvi nadzornik Miha Štepec pa naj bi zapustil DUTB in odšel na KF Finance. V DUTB nič od tega niso zanikali, a tudi komentirati niso hoteli. Tako tudi nismo izvedeli, kdo bo odslej bedel nad poslovanjem žirovske družbe. Njen tretji nadzornik je Bojan Starman, ki zastopa zaposlene.

Načrt prestrukturiranja družbe je po sklepu vlade pod drobnogled vzelo tudi ministrstvo za finance, ki pa je nato sporočilo le, da se je vlada seznanila s pisnim pojasnilom glede izvajanja programa prestrukturiranja v družbi Alpina ter glede pogodbe o svetovanju, sklenjene z družbo Admetam Business Consultants.

Povezane novice

Nesoglasja med predstavniki delavcev in direktorico Alpine se krepijo
17. marec ob 16:45
Direktorica je na svet delavcev in sindikata naslovila poziv o sankcioniranju samovoljnih dejanj.
Prijavi sovražni govor