Glasno sporočilo iz Žirov: Alpina je naša!

Več kot tisoč ljudi proti odpuščanju, razsipanju denarja za svetovalce in načrtovani selitvi proizvodnje v tujino.
Objavljeno
02. marec 2016 19.31
Protest Alpina
Marjana Hanc, Maja Grgič
Marjana Hanc, Maja Grgič
Žiri - Shod za našo Alpino se je včeraj imenoval protest pred tovarno v Žireh po končani izmeni nekaj čez 14. uro. Več kot tisoč ljudi, med njimi bivši in nekdanji zaposleni delavci, bivši direktorji, in predstavniki sosednjih občin, so glasno in jasno sporočali državi in lastnici DUTB , da jim ni vseeno, kaj se in kaj se bo dogajalo z Alpino.

V okviru prestrukturiranja, ki ga načrtujejo v Alpini, so predvideli tudi krčenje števila zaposlenih, brez dela naj bi do konca letošnjega leta ostalo 55 delavcev. Delavci se bojijo, da bi se iz Žirov, kjer zdaj dela 355 od skupaj 1553 zaposlenih, utegnila seliti proizvodnja in razvoj.

foto: Uroš Hočevar/Delo

V razvoju dela nekaj čez 30 zaposlenih, povprečna starost zaposlenih je 46 let. Na shodu, ki se je začel z žirovsko himno, nadaljeval pa s številnimi govori, skladbami gobe na pihala, zavrteli pa so tudi revolucionarno Bandiero Roso Petra Lovšina, je več protestnikov nosilo državno zastavo.

Dragi tuji svetovalci

Zelo zgovorni so bili plakati: Pustite nas delati!, Alpina je naša, ne vaša! Alpino nazaj Žirovcem! Zahtevamo sposobno vodstvo! Slovenec sem, ne jamram, borim se za delo! Slovenci, ne dovolimo, da razprodajo naše znanje!, Brez razvoja ni napredka! Bomo zdaj hodili bosi? Rdeča barva v svet nas je ponesla, črna DUTB-jeva bo nas odnesla! Le vkup le vkup uboga gmajna! DUTB + Admetam = korupcija ...

Le eden je posredno opozarjal na nepravilnosti lastnikov oziroma menedžerjev iz preteklosti: Podpečan in Lenassi, vrnita Alpini 5.000.000 evrov!

foto: Uroš Hočevar/Delo

Največje razburjenja pa je med zaposlenimi in v javnosti povzročil podatek, da je Alpina, ki jo po razrešitvi priljubljenega direktorja Matjaža Delopsta od julija lani vodi Barbara Vtič Vraničar, za svetovanje o tem, kako prestrukturirati Alpino, potem ko je lastnica postala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) najela izjemno drage tuje svetovalce.

Nemški svetovalni družbi Admetam naj bi Alpina po pogodbi, sklenjeni konec avgusta 2015 za pol leta, mesečno plačevala po več kot 60.000 evrov na mesec. Prav o tem, ali naj se pogodba podaljša ali ne, je včeraj dopoldne presojal tudi nadzorni svet. Po enih podatkih so kljub pritiskom in ostremu nasprotovanju zaposlenih odločili, da jo podaljšajo, po drugih pa da ne in da je je potrebno dodatno soglasje lastnikov.

Protest v Ljubljani, tudi stavka

Uradnih informacij o tem ni bilo mogoče dobiti, predstavnik zaposlenih v NS, nekdanji direktor Bojan Starman je povedal le, da ni pooblaščen dati izjave, v govoru pred množico je povedal, da v nadzornem odboru ne more prodreti s svojimi predlogi. Ker ima Alpina v letošnjem letu rezeviranih 854.000 evrov za odpravnine, zaposlene skrbi, da bo odpuščenih mnogo več, ne le 55. Danes, v četrtek, popoldne naj bi se vodstvo še enkrat sestalo s predstavniki zaposlenih, v prihodnje pa, je bilo slišati, bi ob negativnem odzivu organizirali protest v Ljubljani, izključena pa ni niti stavka.

foto: Uroš Hočevar/Delo

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije (Stupis), Neodvisnosti in Konfederacije novih sindikatov Slovenije so se v minulih dneh in tudi včeraj na protestu pred tovarno enotno zavzeli za ohranitev proizvodnje v Žireh. Alpina namreč izdela 30 odstotkov svetovne proizvodnje tekaških čevljev vrhunske kakovosti, so poudarili. V podkrepitev so imeli na tovarniškem zidu razstavljene tekaške čevlje in transparent, katerega so se smehljali Lukas Bauer, Petra Majdič in Jakov Fak, zraven pa je pisalo: Športniki z našimi tekači prvaki, mi pa kmalu siromaki!

Rešitev ni v odpuščanju delavcev in selitvi proizvodnje, ampak pridobivanju novih trgov in novih naročil za proizvodnjo. Treba je ohraniti delovna mesta v Žireh, da se ne bi trajno izgubila, so bili včeraj enotni sindikalisti, predstavnica sveta delavcev Helena Rupnik pa je poudarila, da Alpina potrebuje gospodarno vodstvo, ki je sposobno voditi podjetje brez svetovalcev.

Lokalna skupnost je ob vsem tem ogorčena, sestavili so posebno skupino, v kateri sta tudi nekdanja direktorja Alpine Bojan Starman in Martin Kopač. »Zahteve lokalne skupnosti so: pogodba z Admentamom se mora prekiniti, vodenje Alpine mora prevzeti nekdo drug. Od ministra Počivalška in sekretarja Dragonje smo dobili zagotovilo, da bo vodstvo DUTB najpozneje v tednu dni ponovno ocenilo dokumente, ki so jih pripravili svetovalci in direktorica. Prava pot prestrukturiranja mora iti v smer stabilizacije poslovanja, sanacije in razvoja Alpine v naslednjih letih,« pravi žirovski župan Janez Žakelj.