Dokapitalizacija Palome začasno na led

Malim delničarjem je z začasno odredbo uspelo zaustaviti izvajanje sklepa januarske skupščine, tudi postopkov za povečanje kapitala.
Objavljeno
09. februar 2016 18.26
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana − Dokapitalizacija Palome je začasno zamrznjena. Okrožno sodišče v Mariboru je namreč z izdajo začasne odredbe do končne odločitve prepovedalo izvajanje sklepa januarske skupščine Palome, s tem pa tudi postopkov za povečanje kapitala.

Informacijo nam je sporočila Nevena Tea Gorjup, ki je prek družbe Nevija mala delničarka Palome. Prav Nevija je na sodišče prejšnji teden prva vložila zahtevo za izdajo začasne odredbe skupaj z izpodbojno tožbo na sklep januarske skupščine skladkogorske družbe.

Odločitev je v petek, 5. februarja, sprejela okrožna sodnica Sonja Novak, ki je presodila, da v obravnavanem primeru obstaja nevarnost nastanka težko nadomestljive škode.

Pri tem pa je zanimivo, da v Palomi do danes popoldne razen prek medijev niso bili obveščeni ne o tem, da je izpodbojna tožba sploh vložena, ne o tem, da je izdan sklep o izdaji začasne odredbe. Prav zato ne odločitve sodišča ne tožbe niso mogli komentirati. Sporočili pa so, da Paloma nujno potrebuje kapital za zagon razvojnih projektov.

»Onemogočanje zaključka postopka lahko usodno vpliva na obstoj družbe v Sladkem Vrhu. Paloma je eno pomembnejših podjetij v regiji in njen obstoj je izrednega pomena ne le za njene delničarje, temveč tudi za življenje zaposlenih, poslovnih partnerjev in okolja.

Onemogočanje uspešnega zaključka postopka, kljub temu da so ga delničarji s skoraj soglasno večino (več kot 99 odstotkov oddanih glasov) sprejeli na skupščini, pomeni za družbo, da bomo načrtovane razvojne projekte, kot so povečanje energetske učinkovitosti, proizvodne kapacitete, izboljšanje delovnih pogojev, morali preložiti ali celo opustiti. To pa bo ogrozilo nadaljnji obstoj in razvoj Palome, kar bo posledično zmanjšalo tudi njeno vrednost za lastnike,« opozarjajo v družbi.

Poljaki namesto Slovakov

Kot smo že poročali, je Nevija sklep skupščine izpodbijala, ker so delničarji družbe s Slovenskim državnim holdingom na čelu podprli predlog uprave in za dokapitalizatorja družbe, ki bi v nadaljevanju podjetje tudi prevzel, izbrali poljski Abris Capital. Z njim sta tako Paloma kot SDH že podpisala pogodbo o tem.

Mali delničarji so namreč na skupščino prišli z nasprotnim predlogom, po katerem bi družbo dokaptaliziral slovaški Eco invest. Ta je za dokapitalizacijo ponujal tri milijone evrov več (skupaj 18 milijonov) in za prevzem dva milijona evrov več kot Poljaki (4,01 evra za delnico). Mali delničarji zato trdijo, da so bili družba in delničarji s tem sklepom oškodovani.

Paloma se lahko na odločitev sodišča pritoži v osmih dneh.