Država se bo Adrie »rešila« z dodatnimi tremi milijoni evrov

Državni lastniki bodo svoj delež letalske družbe bavarski 4K Invest po dokapitalizacij prodali za sto tisoč evrov.

tor, 19.01.2016, 10:49; spremenjen: 14:28

4K KNDNS

Dokapitalizator je posebna projektna družba (SPV) 4K KNDNS, ki ima po poročanju spletnih Financ le 25.000 evrov osnovnega kapitala. SDH je pridobil ustrezna pisna zagotovila za izvedbo dokapitalizacije, ne pa bančne garancije, so po poročanju spletnih Financ pojasnili v SDH. AA bo morala izpeljati še druge ukrepe za zagotovitev likvidnosti, dokapitalizator pa trenutno ni pripravljen zagotavljati dodatne likvidnosti.

Zgornji Brnik - Državni lastniki (država, DUTB in SDH) bodo 91,58-odstotni delež letalske družbe Adria Airways bavarski družbi 4K Invest po dokapitalizacijskem vložku v višini 3,1 milijona evrov prodali za sto tisoč evrov. Manjšinski delničarji bodo za vsako od preostalih 298 tisoč delnic dobili en evro.

4K Invest bo AA najprej dokapitaliziral z milijonom evrov, potem pa bo lastnikom skupaj izplačal še okrog 400.000 evrov. Prvotno je bilo predvideno, da naj bi AA dokapitalizirali v devetih dneh, sedaj pa je skrajni rok 20. april.

Podpis pogodbe

SDH in DUTB sta pogodbo o dokapitalizaciji in prodaji Adrie Airways nemški družbi 4K Invest v svojem imenu in imenu večinske lastnice države - zato pa je bilo potrebno soglasje vlade - podpisala v ponedeljek, 18. januarja.

V sklicu današnje skupščine delničarjev je bila predlagana dokapitalizacijo v višini največ osem milijonov evrov, vendar so večinski lastniki izglasovali svoj nasprotni predlog o skupaj 4,1-milijonski dokapitalizaciji. Prednostna pravica obstoječih delničarjev je izključena, država in 4K Invest pa bosta lahko delnice vpisala do 20. aprila.

Skupščina

Predsednik uprave AA Mark Anžur je po poročanju spletnih Financ, ki so kot delničarke v živo poročale s skupščine - tudi s slikovnim materialom, kar je vse skupaj rahlo nenavadno - dejal, da je bila njihova želja po kapitalu višja, a kljub temu dokapitalizacija povečuje možnosti, da Adria preživi.

Mark Anžur je po skupščini za Delo pojasnil, da je bila petmilijonska lanska izguba v štirih petinah posledica izgube ruskega trga, v eni petini pa konkurence Swissa pri letenju v Zürich. Švicarski prevoznik je te lete po slabem letu letenja že opustil. Za letošnje leto pričakuje Anžur trimilijonski dobiček.

Nadzorniki

Delničarji so glasovali tudi o nadzornikih družbe - nov mandat sta dobila predsednik NS AA in njegov namestnik, Tone Perkolj in Sergej Goriup. Društvo MDS je namesto slednjega neuspešno predlagalo Petra Marna. Poleg omenjenih so v NS AA še Andrej Bošnjak, Tadej Pojbič, Silva Rogelj in Darja Mataj. Pričakovati je moč, da se bo po prodaji sestava nadzornega sveta spremenila.

Zaposleni

Predstavnik sindikata pilotov Teo Mikl je po poročanju spletnih Financ sicer glede podpisa pogodbe predstavnikom SDH na skupščini očital, da so kršili zakon o SDH, saj so prepozno obvestili zaposlene o podpisu pogodbe s 4K Invest. Zakon namreč pravi, da mora SDH zaposlene o morebitni prodaji družbe obvestiti deset dni pred začetkom postopka prodaje.

Prijavi sovražni govor