Dolenjci bodo povečali varnost svetovnih letalskih velikanov

Družinsko podjetje Ferročrtalič iz Dolenjskih Toplic z inovativno rešitvijo za mikrokovanje odpira pot na nove trge.
Objavljeno
11. september 2017 19.04
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Dolenjske Toplice – Ferročrtalič je družba, ki zaposluje okoli 40 ljudi in spada med vodilne izdelovalce strojev za obdelovanje površin s peskanjem. Z novo avtomatsko robotsko celico za mikrokovanje si odpira možnosti za pridobivanje novih donosnih poslov v letalski in vesoljski industriji.

Robotska komora, ki je plod znanja strokovnjakov iz družbe Ferročrtalič, bo pomagala odpravljati napake v letalski industriji. Mikrorazpoke na letalskih podvozjih (pristajalne noge), na turbinskih lopaticah v motorjih letal in drugih delih so okvare, ki nastanejo z uporabo letal. Če jih ne odkrijejo in pravočasno ne odpravijo, so lahko za potnike usodne. Tovrstne poškodbe je mogoče učinkovito odpraviti in preprečiti s tako imenovanim mikrokovanjem.

Družinsko podjetje Ferročrtalič je včeraj javnosti predstavilo svojo inovativno rešitev za mikrokovanje v povsem avtomatizirani robotski celici, ki so jo pripravili za svojega kupca iz Azije. S to robotsko celico bodo odpravljali mikroskopske razpoke na ključnih delih letal Airbus 320 in Boeing 737.

Ferročrtalič je lani ustvaril 3,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, to je okoli 800.000 evrov manj kot leta 2015. Čisti dobiček družbe je z dobrih 60.000 leta 2015 lani poskočil na 230.000 evrov. Direktorica družbe Mojca Črtalič Andoljšek pravi, da želijo letos preseči lanske rezultate. Ali jim bo to uspelo, bo precej odvisno od tega, ali jim bo še letos uspelo skleniti nove posle s kupci iz letalske industrije. Zaradi specifike sklepanja poslov težko napovedo, kdaj bodo dogovori sklenjeni.

Podjetje, ki je s svojimi izdelki prisotno na vseh celinah, največ možnosti za rast vidi v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Zaradi bolj dejavnega vstopa na področje strojev za mikrokovanje bodo v družbi še zaposlovali visoko usposobljene kadre, a se Mojca Črtalič Andoljšek zaveda, da je novomeški kadrovski bazen že izčrpan, zato se ozirajo tudi po kadrih od drugod, vse do Ljubljane.