Država naj bi dokapitalizirala Adrio Airways

Uprava SDH je glede odločitve o Palomi dobila blagoslov nadzornikov.

tor, 12.01.2016, 06:00

Ljubljana – Država naj bi Adrio Airways dokapitalizirala s približno tremi milijoni evri, manjkajočo vsoto do osem oziroma pet milijonov evrov pa naj bi prispeval nemški zasebni finančni sklad. To po neuradnih informacijah predvideva letni načrt upravljanja Adrie, ki so ga včeraj potrdili nadzorniki SDH.

Letni načrt upravljanja Adrie naj bi vlada obravnavala še ta teden, saj je dokapitalizacijska skupščina družbe sklicana za 19. januar. Po predlogu uprave, naj bi lastniki odločali o dokapitalizaciji v višini 8 milijonov evrov, a menda ni izključeno, da bo ta znižana na pet milijonov, saj pogovori z nemškim vlagateljem še potekajo. Kot je mogoče izvedeti, Slovenski državni holding (SDH) državno dokapitalizacijo upravičuje z višjimi stroški, ki bi jih sicer prinesel verjeten stečaj Adrie. Nevarnost nedovoljene državne pomoči pa naj bi odpravilo prav sodelovanje zasebnega vlagatelja pri dokapitalizaciji.

Kdo je zasebni vlagatelj ostaja skrivnost, domnevno pa bi lahko šlo za 4K Invest. Kot možnega vlgatelja se omenja tudi sklad Callista Private Equity. Oba se ukvarjata s prestrukturiranjem družb.

Nadzorniki tudi o Palomi

V SDH so informacije z izredne seje nadzornega sveta obljubili šele za danes. Nadzorniki SDH so se včeraj seznanili tudi z odločitvijo vodstva SDH, da za dokapitalizatorja Palome izbere poljski Abris Capital, čeprav je ta za delnico ponudil nižjo ceno (3,3 evra) kot slovaški Eco-invest (4,01 evra), za katerega so se zavzemali mali delničarji. Nadzorniki so odločitev uprave podprli in je menda niso problematizirali, je mogoče izvedeti.

Odločitev o dokapitalizatorju in prevzemniku Palome sta na torkovi skupščini sladkogorske družbe sprejela predsednik in članica uprave SDH, Marko Jazbec in Anja Strojin Štampar, glasovala pa sta za Abris Capital, ki je ponujal manj kot konkurent, a naj bi bila verjetnost posla pri Poljakih bolj gotova. V medijih so se že pojavile tudi informacije, da je zato domnevno nastal spor znotraj uprave SDH, ker da se s to odločitvijo ni strinjala tretja članica uprave Nada Drobne Popovič. Naši viri iz SDH zatrjujejo, da spora ni bilo in da je šlo za usklajeno odločitev uprave.

Vrata za Slovake še odprta

Nadzorniki SDH so pregledali tudi gradiva, ki jim jih je poslala zastopnica malih delničarjev Palome in pooblaščenka Eco-Investa Nevena Tea Gorjup, vendar so tako kot uprava ocenili, da zanesljivost obljub Slovakov ni bila dovolj velika. Kot je mogoče izvedeti, pa nadzorniki SDH vrat za višjo ponudbo Eco-Investa še niso zaprli. Dokapitalizaciji Palome bo namreč sledila še prevzemna ponudba za družbo in takrat lahko Eco-Invest objavi konkurenčno prevzemno ponudbo, ki bi SDH prinesla približno 1,7 milijona evrov višjo kupnino kot Abrisova.

Pojavile so se tudi informacije, da je vodstvo SDH prepoceni prodalo službene avtomobile nekdanjima dvema članoma uprave družbe Mateju Pircu in Mateju Runjaku. Tudi to informacijo v SDH zanikajo, natančejša pojasnila pa naj bi prejeli danes.

Prijavi sovražni govor