Dvigajo globalno konkurenčnost

V Alpini do konca leta 55 zaposlenih manj. Razvoj bodo ohranili v Žireh.

pet, 12.02.2016, 20:05

Žiri – Po lanski potrditvi prisilne poravnave Alpina nadaljuje proces prestrukturiranja, ki je po besedah direktorice Barbare Vtič Vraničar nujen. Ob podpori lastnika (DUTB) so cilji programa večja učinkovitost in boljša gospodarnost za dvig globalne konkurenčnosti ter ohranitev večine delovnih mest v Žireh.

Alpina bo tudi v prihodnje izdelovala vrhunsko športno obutev in udobno obutev za ves dan, za kar si prizadevajo tako lastniki, vodstvo in zaposleni, pravi Barbara Vtič Vraničar. Poudarila je, da bodo s sledenjem zastavljenih ciljev lahko zagotovili rast in ohranitev večjega dela delovnih mest doma.

Zmanjšanje števila zaposlenih

Tradicijo čevljarstva bodo ohranjali z ohranitvijo razvoja v Žireh, pravi direktorica in dodaja, da imajo v razvoju in vzorčni delavnici zaposlenih 85 ljudi, kar je več kot dvakrat več kot druga primerljiva podjetja glede na obseg prodanih čevljev. Do konca tega leta bodo v skupini Alpina, ki delo skupaj daje 1528 delavcem (v družbi Alpina v Žireh jih je 355), število zaposlenih znižali za 55, proces pa bodo s predčasnim upokojevanjem, nepodaljševanjem pogodb o delu za določen čas in tudi z odpuščanjem izvajali v različnih organizacijskih področjih in do konca leta.

Lani so v Alpini ustvarili za dobrih 47 milijonov evrov prihodkov, EBITDA je znašala 1,774 milijona evrov, EBIT pa 199.000 evrov. Kot so pojasnili v podjetju, je čisti poslovni izid zaradi vpliva finančnega dela bilance (obresti) negativen v višini 522.000 evrov. Iz lani potrjene prisilne poravnave mora podjetje do leta 2024 poravnati še za 19,2 milijona evrov obveznosti iz prisilne poravnave. Po sedanjih ocenah prav preteklo zadolževanje in nepravočasno prilagajanje trendom v obutveni industriji (zniževanja stroškov in selitve proizvodnje v države z nižjimi stroški dela) še vedno močno zaznamujeta poslovanje Alpine.

Prijavi sovražni govor