Francosko tožilstvo na švicarsko banko UBS

Francija je uvedla preiskavo, potem ko je nekdanji uslužbenec banke razkril, da je banka vzpostavila sistem dvojnih računov.
Objavljeno
20. marec 2017 14.01
UBS GROUP-RESULTS/
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Pariz − Švicarski banki UBS bodo v Franciji sodili zaradi obtožb o nezakonitih bančnih praksah in davčni goljufiji, zaradi domnevnega sostorilstva bo pred sodiščem tudi francoska podružnica UBS, so francoski tiskovni agenciji AFP povedali viri iz pravosodja.

Francija je uvedla preiskavo, potem ko je nekdanji uslužbenec banke razkril, da je banka vzpostavila sistem dvojnih računov, da bi prikrila prelivanje denarja v Švico med letoma 2004 in 2012.

Uslužbenci banke so menda francoske stranke, od bogatih poslovnežev do športnih zvezd, med sprejemi, turnirji v golfu ali koncerti nagovarjali, naj svoj denar skrijejo v Švici. Junija lani so francoski tožilci predlagali obtožnico proti UBS zaradi davčne goljufije in proti njeni francoski podružnici zaradi sostorilstva, poroča AFP.

Zadeva prihaja na sodišče po tem, ko se tožilstvu in banki ni uspelo zunajsodno dogovoriti o znesku, ki bi ga banka morala plačati, so za AFP povedali viri.

UBS je vedno zanikala kakršnekoli nepravilnosti in trdila, da ni dokazov o njeni vpletenosti v domnevni shemi. Danes je za AFP izjavila, da zavrača obtožbo in očitana dejanja.

Delnice UBS so se po objavi novice danes na borzi v Zürichu pocenile za 1,2 odstotka.