GG Postojna zavrača očitke o izkoriščanju delavcev

So pa zaradi hudih očitkov o kršitvah prekinili pogodbo s podjetjem Veles.

Ba. Pa., STA
pet, 18.03.2016, 13:24

Postojna − V Gozdnem gospodarstvu Postojna (GGP) zavračajo očitke o izkoriščanju delavcev, zanikajo tudi, da sta matično podjetje ali njegova poslovna enota Marof Trade v kakršnikoli preiskavi. So pa z današnjim dnem zaradi hudih očitkov o kršitvah prekinili pogodbo s podjetjem Veles, je danes poudaril direktor družbe Frenk Kovač.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Postojni še povedal Kovač, je tudi sam zgrožen nad medijskimi razkritji nehumanih razmer, v katerih omenjeni delavci delajo in živijo.

Vendar pa GGP z njimi ni bil v nikakršnem razmerju, pač pa je s podjetjema Floles in Veles imel sklenjeni pogodbi o najemu in poslovnem sodelovanju, s katerima sta sopogodbenici v celoti prevzeli odgovornost z delovnopravnega vidika. S tovrstnim poslovnim modelom so bili seznanjen tudi inšpektorji, ki temu niso nikoli oporekali, je dodal Kovač. Prav tako jih pristojne ustanove v teh letih niso opozorile na nič nenavadnega, na podlagi česar bi lahko posumili na nepravilnosti.

Obiskala jih je finančna uprava

Kot je navedla pravna svetovalka GGP Vilma Kovač, so jih sicer lani oktobra obiskali predstavniki Finančne uprave RS v zvezi s postopkom inšpekcijskega nadzora plačevanja davka na dodano vrednost in tedaj so jih opozorili na sume o določenih nepravilnosti. To je bila za GGP novost in razlog za previdnejše izvajanje postopkov s podizvajalci, je priznala.

Je pa GGP zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, ki jih je dodatno zahteval, »predvsem pa glede na zadnje hude očitke o kršitvah« z današnjim dnem prekinil pogodbo s podjetjem Veles, medtem pa preučuje tudi pogodbo s podjetjem Floles, je navedel Kovač.

Kot je napovedal, ti delavci ne bodo prepuščeni samim sebi. V prihodnjem tednu se nameravajo z njimi tudi sestati, vendar Kovač za zdaj ni mogel napovedati, na kakšen način bi utegnili urediti njihov status.

Goran Lukič iz Svetovalnice za migrante, ki se je tudi sam udeležil novinarske konference, pričakuje, da Kovač te delavce nemudoma zaposli v GGP. Kot je opozoril, na družbenih omrežjih že krožijo slike večje skupine delavcev, zbranih pred poslopji v Loški dolini, kjer živijo, v najhujšem primeru pa se tako lahko zgodi, da jih že jutri ne bo več tukaj.

Prijavi sovražni govor