Glaser odhaja, Glaser ostaja

Skupščina delničarjev Perutnine Ptuj izbrala novo upravo podjetja.

pet, 22.01.2016, 09:36; spremenjen: 14:31

Ptuj - Lastniki ptujske Perutnine so danes na skupščini potrdili spremembe v upravi podjetja, na čelo katerega so imenovali Tiborja Šimonko, dolgoletnega predsednika uprave Slovenske industrije jekla (Sij) in pooblaščenca bank v procesu prestrukturiranja Perutnine Ptuj . Poleg njega v upravo družbe prihaja še sedanji prokurist Viačeslav Korčagin. Dva dosedanja člana uprave, Roman Glaser in Tone Čeh, ostajata v upravi s ciljem zagotavljanja kontinuitete poslovanja družbe v prevzemnem postopku.

Mandat za vodenje PP, ki bo trajal do zadnjega tedna v septembru 2017, bo novemu predsedniku in članu uprave potrdil dosedanji nadzorni svet družbe, ki se bo sestal v ponedeljek. Takrat bo Roman Glaser predal vodenje Tiborju Šimonki in šele takrat bo jasno, kako si bo novi vodilni četverec razdelil delovna področja.

Dokapitalizacijska zgodba PP

Podjetje, ki je pravkar praznovalo 110-letnico obstajanja, pa v zadnjem letu ni preživljalo ravno prazničnih mesecev. Roman Glaser, ki podjetje vodi že od leta 1992, ga je globoko pogreznil v slovensko tajkunsko zgodbo, čeprav se mu na koncu popoln menedžerski prevzem ni posrečil. To pa je podjetje stalo najmanj 42 milijonov evrov, za kolikor je po številnih pritiskih bank in lastnikov moral znižati vrednost kapitala podjetja.

Najprej so ga banke zaradi visokih kreditov "prisilile", da je v podjetje sprejel njihovega pooblaščenca Tiborja Šimonko, potem pa je kljub svojemu večletnemu nasprotovanju potrebe po dokapitalizaciji podjetja moral popustiti in se čez noč prelevil v gorečega zagovornika dokapitalizacije. Kot edini pravi »rešitelj« podjetja se je znašla prav Slovenska industrija jekla, ki je za 40 milijonov evrov dobila 45-odstotni lastninski delež.

Dokapitalizacijska zgodba s Sijem pa je imela še nekaj zapletov. Najprej se je razkrila posebna pogodba med štirimi člani uprave (poleg Glaserja še finančnik Tone Čeh, direktorica prodaje Nada Krajnc in član uprave Milan Čuš) in Sijem za odkup njihove dobre polovice posebnega menedžerskega holdinga PMP, ki so ga pred leti ustanovili za počasno lastniško prevzemanje PP. Holding je imel nekaj več kot deset odstotkov PP, torej je Sij z zagotovljenim odkupom delnic holdinga v lasti uprave že takoj postal večinski lastnik, ne da bi mu bilo treba objaviti prevzemno ponudbo. To je storil šele pozneje in ta še zdaj ni zaključena.

Po lanskih policijskih preiskavah zaradi suma zlorabe položaja štirih članov uprave Perutnine Ptuj pri izvedbi dokapitalizacije družbe so v Siju izrazili pričakovanje, da bo uprava PP prevzela vso odgovornost in odstopila. Sredi lanskega decembra je uprava PP zaradi zaščite in integritete družbe ponudila odstop in ne zaradi tega, kot so poudarili, ker bi bili karkoli počeli narobe ali netransparentno.

24 plač odpravnine

Presenečenje je prišlo na seji nadzornega sveta Perutnine, ki odstopa upravne četverice ni sprejel, ampak je odločanje o tem odložil na današnjo skupščino delničarjev. S tem je pridobila uprava nekaj časa, a sklic je že razkril, kako so si zamislili nadaljnje vodenje podjetja prav v tej upravi. Da bi zagotovili »kontinuiteto« podjetja, naj bi v upravi ostala Glaser in Čeh, torej za poslovanje podjetja ključna človeka.

Člani uprave imajo s podjetjem pogodbo, da ob izgubi upravnega stolčka dobijo 24 plač odpravnine. Po prvih odzivih uprave na prevzemno ponudbo Sija pa je postalo jasno, da se tudi lastništva ne nameravajo prepustiti novemu lastniku. Za začetek naj bi se bila za prodajo svojih delnic PP odločila le Nada Krajnc, preostali trije pa naj bi jih bili obdržali. Le nekaj dni pred skupščino pa je uprava sporočila, da svojih lastniških deležev PP Siju ne bo prepustil noben član uprave. Nismo pa mogli izvedeti, koliko delnic člani dosedanje uprave sploh imajo. Perutnina Ptuj ni nikoli kotirala na borzi, zato je bilo kupovanje in prodajanje delnic nekakšno "skrito mešetarjenje" in zato ni mogoče izvedeti, kolikšne deleže imajo posamezniki in koliko je med malimi delničarji mogočih slamnatih lastnikov tudi za člane dosedanje uprave.

Kdo vse bo prodal svoje dežele?

Skupščina se je tudi strinjala s predlogom sedanje uprave, da 3,4 odstotke lastništva Perutnine, kolikor ga ima podjetje v lastnih delnicah, ne zamenja lastnika in jih torej večinski lastnik Sij ne bo mogel kupiti, ker mu jih v prevzemni ponudbi ne bo nihče prodal.

Po skupščini je pred novinarje stopil le Roman Glaser, ki je med drugim povedal: »Finančno in poslovno stabilno podjetje smo. Velik zagon so Perutnini dali novi sveži dokapitalizacijski milijoni. Nimamo še poslovnih rezultatov za lansko leto, a uresničili in izpeljali smo vse, kar smo si bili začrtali.«

Obenem je pojasnil, zakaj je dosedanja uprava zadnji hip razširila dnevni red skupščine z odločanjem, da podjetje svojih lastnih delnic (teh je 3,4 odstotka) ne bo prodalo Siju v okviru prevzemne ponudbe: »S tem je dosedanja uprava zaščitila interese Perutnine Ptuj.« Gre za nekoliko nelogično izjavo, saj je prav Glaser ves čas poudarjal, da je ponujena cena osmih evrov za delnico poštena in dobra. Prevzemna ponudba se izteče 25. februarja, nima pa določenega praga, kolikšen delež lastništva naj bi dosegla.

Včeraj smo na skupščini izvedeli, da tudi država ne namerava prodati svojega deleža, ki ga ima Kapitalska družba v Perutnini, in to Siju, ki je tudi v četrtinski lasti države. Prav tako pa naj svojega 12,77-odstotnega lastniškega deleža ne bi prodala Perutninarska zadruga Ptuj.

Predstavnik Društva malih delničarjev je napovedal, da bodo člani najverjetneje svoje deleže prodali zdaj, saj bi pozneje lahko zanje dobili ša manj. Takšno potezo pa kritizira Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ne bo prodajalo delnic. Kar 13,14-odstotni delež Merkurja v stečaju pa bo Sij zagotovo dobil že zaradi stečajnega postopka Merkurja.

Prijavi sovražni govor