Halcom intenzivno v mobilno plačevanje

Največ prihodkov še vedno ustvarijo z rešitvijo za e-banke, prihodnost v plačevanju v mobilnikom.

sre, 20.06.2012, 15:00

Ljubljansko podjetje Halcom, ki se ukvarja z razvojem plačilnih sistemov, letos obeležuje 20-letnico obstoja. Ustanovitelj Matjaž Čadež poudarja, da podjetje še vedno raste, in po njegovi oceni prehaja v fazo zrelosti. Lani je skupina, ki obsega hčerinska podjetja v Beogradu, Sarajevu in Dubaju, ustvarila 11,77 milijonov evrov prihodkov in približno 1,2 milijona evrov čistega dobička.

Za letos po besedah glavnega izvršnega direktorja Marka Šege pričakujejo dvoodstotno rast prihodkov. Podjetje je s svojimi rešitvami prisotno v desetih državah, še letos bi pa bi rado prodrlo še v kakšno. Šega pojasnjuje, da se resne priložnosti kažejo v Bahrajnu, Jordaniji, Katarju in Omanu. Ta del sveta pokrivajo prek podružnice v Dubaju, ki so jo vzpostavili pred kratkim. Halcom ima 150 zaposlenih, od tega 120 v Sloveniji.

V prihodnje največ stavijo na rešitev plačevanja z mobilnih telefonom. Kot zagotavlja Čadež, ta prinaša enostavnejše plačevanje na daljavo in varnejše plačevanje višjih zneskov, kot druge mobilne rešitve.

Tovrstno platformo, s katero mobilnik nadomešča gotovino in plačilne kartice, so doslej skupaj z operaterjem Telenor vzpostavili v Srbiji. Na začetku je storitev približno eno leto stagnirala, letos pa se je začelo premikati, potem ko jo je Telenor začel aktivno oglaševati in uporabnikom v navezi s trgovci ponudil različne ugodnosti. V prvih mesecih po začetku oglaševanja je storitev Platimo dosegala po 700 novih uporabnikov na teden, nato se je številka ustalila pri približno 100 novih uporabnikih tedensko.

V Sloveniji te storitve ta čas ne ponujajo aktivno, saj v preteklosti niso bili uspešni. Operaterji in drugi vpleteni so se namreč oklepali (in se še oklepajo) sistema Moneta. Halcom sicer največ prihodkov še vedno ustvari z rešitvijo elektronskega bančništva.

Povezane novice

Mobilni telefon počasi postaja denarnica
23. oktober ob 08:15
Plačevanje z mobilnikom namesto s karticami naj bi bilo realnost čez dve leti.
Prijavi sovražni govor