Huawei želi ogroziti tudi največje

Presečišče: Kako postati enakopraven s tekmecema Applom in Samsungom.

ned, 28.02.2016, 15:00

Uspešno kitajsko telekomunikacijsko podjetje ima vse bolj ambiciozne cilje: napoveduje odločnejši pohod na evropski trg in je pripravljeno dejavno soustvarjati prihodnost telekomunikacijskih tehnologij, med drugim tudi prihodnost omrežja nove generacije 5G.

Kitajsko telekomunikacijsko podjetje Huawei je bilo ustanovljeno konec osemdesetih let prejšnjega stoletja v Shenzhenu, mestu na jugu Kitajske, in je najprej izdelovalo predvsem opremo za telekomunikacijska omrežja. Deset let po ustanovitvi je začelo krepiti stike s tujimi poslovnimi partnerji in v tujini kmalu zaslužilo več denarja kakor s prodajo v domači državi, izdelovati pa je začelo tudi pametne telefone in tablične računalnike. V zadnjih letih se je razvilo v enega najuspešnejših prodajalcev pametnih telefonov na svetu in zaposluje več kakor 170.000 ljudi, od tega jih približno 76.000 deluje v središčih za raziskave in razvoj, za katere v podjetju na leto namenjajo več milijard dolarjev. Leta 2014 je imel Huawei 34,2 milijarde juanov dobička (4,75 miljarde evrov), svoje izdelke in storitve ponuja v več kakor 140 državah sveta in s svojo opremo oskrbuje od 45 od 50 največjih telekomunikacijskih družb na svetu.

Vodstvo podjetja je pred kratkim sporočilo medijem, da bi v Huaweiju radi naredili še korak naprej in začeli ponujati najsodobnejše naprave, s katerimi bi se popolnoma enakopravno kosali s svojimi tekmeci, kakršna sta, denimo, Apple in Samsung. Okrepiti nameravajo sodelovanje z evropskimi tehnološkimi strokovnimi skupinami ter vzpostaviti tako imenovane »inovacijske laboratorije« v Münchnu, Parizu in Amsterdamu. Poleg tega nameravajo nameniti še več denarja za sponzorstva in oglaševanje ter tako utrditi ugled svoje znamke.

V podjetju so priznali, da se nameravajo posvetiti predvsem Evropi tudi zato, ker so jih tu sprejeli bolje kakor, denimo, v ZDA, kjer so politiki bolj sumničavi do kitajskih podjetij in odločneje opozarjajo na povezave kitajskih podjetij z državno oblastjo. Med prodorom Huaweija na ameriški trg je bilo velikokrat namreč slišati različne očitke, med drugim o tem, da je bil ustanovitelj podjetja Ren Zhengfei nekoč zaposlen v kitajski vojski in da je Huawei zgradil prvo telekomunikacijsko omrežje za kitajsko vojsko. Izdelkom Huaweija so očitali, da so izdelani tako, da kitajska država lahko nadzira njihove uporabnike. Vodstvo podjetja pravi, da jih ne zanimajo tovrstni očitki, in napoveduje, da je pripravljeno brez zadržkov sodelovati s preostalimi svetovnimi telekomunikacijskimi podjetji pri nadaljnjem razvoju telekomunikacijske tehnologije, med drugim pri razvoju omrežja nove generacije 5G, o katerem se Kitajska ter evropske in druge države že nekaj časa pogovarjajo.

Prijavi sovražni govor