Ikea kupila zemljišče v ljubljanskem BTC

Prihodnje leto naj bi slovensko IKEO gradili, leta 2018 pa bo odprla vrata svojim kupcem.

pet, 22.01.2016, 12:11; spremenjen: 19:19

Ljubljana - Zavarovalnica Triglav in IKEA Slovenija sta včeraj končno sklenili pogodbo: Triglav je prodal IKEI 53 tisoč kvadratnih metrov zemljišča v BTC, IKEA bo kmalu Triglavu odštela dobrih 16 milijonov evrov. Prihodnje leto naj bi slovensko IKEO gradili, leta 2018 pa bo odprla vrata svojim kupcem.

Zavarovalnica Triglav, natančneje, njena družba Triglav, Upravljanje nepremičnin in IKEA Slovenija sta podpisali pogodbo za zemljišče na območju BTC poleg Kristalne palače, kjer naj bi že prihodnje leto zabrneli gradbeni stroji, leta 2018 pa odprla vrata, končno, tudi »slovenska« IKEA. Obe družbi sta včeraj sklenili pogodbo o prodaji in ureditvi zemljišča, IKEA bo za Triglavov del parcele, velik 53 tisoč kvadratnih metrov odštela 16 milijonov evrov (brez davka).

Zemljišče je treba počistiti

Kaj je treba še urediti, kot je očitna dikcija pogodbe? Preprosto rečeno: zemljišče je treba počistiti. Iz Zavarovalnice Triglav so odgovorili: »Zemljišče, ki ga je Skupina Triglav prodala družbi IKEA Slovenija, zahteva določene ureditve, na primer rušenje zgradb na zemljišču. Tudi navedeno je vključeno v danes podpisano pogodbo. Dodatne podrobnosti pogodbenih določil vam izven javno objavljenega žal ne moremo razkrivati.« Ker se je občasno napovedovalo, da bi lahko Triglav za zemljišče iztržil od 20 do 25 milijonov evrov, se seveda postavi vprašanje, ali so na koncu dobili manj in se je IKEA izkazala za neizprosnega pogajalca? Triglav:«Predvidevamo, da vaše vprašanje izvira iz preteklih domnev nekaterih medijev, da je celotno zemljišče, ki ga kupuje družba IKEA Slovenija, v lasti samo Skupine Triglav. Kot smo v javni objavi tudi tokrat pojasnili, je IKEA Slovenija kupila od Skupine Triglav del želenega zemljišča in ne celotnega.« Po tej logiki naj bi se torej potrdile napovedi, da bo Triglav dobil za kvadratni meter okrog 300 evrov. Vsekakor pa Triglav prodaji namenja tudi preostalih dobrih 30 tisoč kvadratnih metrov zemljišča (skupaj je imel 84 tisoč kvadratnih metrov na območju BTC) in pri tem računa, da ga bo soseščina IKEE naredila samo še bolj atraktivnega in ga bo, kot sosed IKEE, lahko še bolje vnovčil.

V IKEI so veseli


Tudi v IKEI so veseli, ker so uspešno zaključili pogajanja o nakupu zemljišč, ki »jih potrebujemo za izgradnjo trgovine IKEA v Ljubljani, in da smo danes uradno sklenili kupoprodajno pogodbo. Za omenjeno so med drugim zaslužni tudi vsi naši dosedanji poslovni partnerji in MOL. Doslej smo vedno naleteli na dobre poslovne partnerje in strokovne sogovornike, s katerimi smo se uspešno dogovarjali. Vsi skupaj si namreč želimo, da bi trgovina IKEA v Ljubljani zaživela čim prej. Pričakujemo, da bodo tudi nadaljnji poslovni koraki potekali brez večjih ovir«, so odgovorili za Delo.
V IKEI potrjujejo, da njihove investicijske aktivnosti v Sloveniji potekajo po načrtih. Z gradnjo trgovine bodo začeli takoj, ko bo to mogoče. IKEA: »V kolikor bomo v družbi IKEA in v MOL izpolnili vse obveze iz podpisanega memoranduma iz 2014 in iz protokola iz novembra 2015, se bo gradnja trgovine predvidoma začela v letu 2017. Glede na naše izkušnje iz drugih podobnih projektov, pričakujemo, da bo gradnja trgovine v Ljubljani trajala približno leto dni, torej bi lahko bila trgovina zgrajena v letu 2018. Gradbenega izvajalca bomo izbrali na osnovi razpisa. Načrtujemo, da bo razpis za izvajalca gradbenih del predvidoma objavljen v letošnjem letu.« Že zdaj napovedujejo, da bodo sodelavce za delo v trgovini začeli iskati pol leta pred otvoritvijo trgovine.

Prijavi sovražni govor