Ime dneva: Drugi vid, d. o. o.

Razvijajo mobilne rešitve, da bi slepim poenostavile vsakdanja opravila.

sob, 23.06.2012, 12:00

Ljubljana – Učiti se posla v tujini v družbi najboljših so sanje vsakega mladega podjetnika; pred tem izzivom so zdaj v mladem mariborskem podjetju Drugi vid, d. o. o. S svojimi mobilnimi rešitvami za slepe in slabovidne letos so si prislužili vstopnico v elitni londonski podjetniški Wayra Academy, ki ga podpira telekomunikacijski gigant Telefonica.

Podjetje Drugi vid, d. o. o., so decembra lani ustanovili štirje študentje zadnjega letnika magistrskega študija računalništva in informacijskih tehnologij na FERI, Tine Poštuvan, Luka Topolovec, Blaž Magdič in Žan Markan. Že ime podjetja nakazuje, da se ukvarjajo z razvojem mobilnih rešitev za slepe in slabovidne. Pametne telefone želijo prilagoditi tako, da bodo slepim in slabovidnim poenostavili vsakdanja opravila, kot so pisanje sms-sporočil, brskanje po telefonskem imeniku, prečkanje cest, prepoznavanje barv, gledanje na uro in še bi lahko naštevali.

Vse to se je začelo, ko smo pogledali, kakšne naprave so na voljo slepim in slabovidnim, pravi vodja Tine Poštuvan.

»Ko smo pregledali namenske naprave za slepe, na primer bralnik denarja ali napravo za prepoznavanje barv, smo opazili, da so zelo drage. Že cena je nakazovala, da je v ozadju določen tržni potencial. Nam pa se je zdelo neumno, zakaj bi nekdo plačal veliko denarja za kup plastike, ki zna narediti samo eno stvar,« razlaga Poštuvan.

Možnosti za razvoj 
je še veliko

Telefoni, prilagojeni slepim in slabovidnim, sicer že obstajajo, a Poštuvan meni, da je možnosti za razvoj še veliko. Velik izziv so predvsem pametni telefoni, ki s svojimi gladkimi, na dotik občutljivimi zasloni, lahko pomenijo težavo za slepe in slabovidne; zato je treba najti takšno rešitev, da se tudi slepi ljudje znajdejo v izbirnikih telefona.

V drugem koraku želijo sodelovati pri razvoju programskih rešitev navigatorjev za slepe, s čimer se zdaj med drugim ukvarjajo v ljubljanskem podjetju Comland. To ne pomeni, da slepi in slabovidni ne bodo več potrebovali bele palice za prečkanje cest in križišč; pomeni le, da bodo pri vsakdanjih opravilih in pri gibanju imeli še eno pomoč. Tako kot se maneken Alen Kobilica s pomočjo zvočne komunikacije in spremljevalca spusti po smučarskih strminah? »Rešitev je, da bi prenosni telefon vodil slepe pri hoji in gibanju prek kamere na daljavo ter tako nadomeščal spremljevalca,« odgovori Poštuvan.

»Prisiljeni« pogledati 
čez mejo, v svet

V Drugem vidu si s svojimi rešitvami še ne služijo denarja, so pa tik pred tem, da svoje programske rešitve predstavijo trgu. »Izdelek je trenutno v fazi testiranja, v nekaj tednih ga bomo dali na trg,« napoveduje sogovornik.

In trg je velik; to niso le brezštevilna društva za slepe in slabovidne, kamor se mladi raziskovalci zdaj zatečejo po nasvete za izboljšave in morebitne napake, temveč tudi velike korporacije, kot je, denimo, Telefonica. »Narava izdelka nas je silila, da gremo pogledat v veliki svet, in zdaj vidim, da se v svetu stvari res hitreje odvijajo. Socialni kapital je zelo pomemben. Naša želja je, da bi z velikimi korporacijami pripravili naročniške pakete, v katerih bi bila rešitev za slepe in slabovidne že vključena v pametne telefone,« o viziji podjetja pove Poštuvan.

Svojo rešitev so lani predstavili tudi na globalnem študentskem tekmovanju Microsofta Imagine Cup, ki se ga udeležuje več kot 325.000 bodočih tehnologov, znanstvenikov in raziskovalcev, ter zasedli prepričljivo sedmo mesto med 183 sodelujočimi državami. Letos so s svojimi rešitvami prepričali tudi komisijo za izbor v elitni podjetniški pospeševalnik Wayra Academy.

Prijavi sovražni govor