Ime dneva: Mikropis

Uvedli so računalniško vodenje in spremljanje proizvodnje z uporabo črtne kode in brezžičnih terminalov.

sob, 12.01.2013, 12:00

Ljubljana – Že poznate samopostrežne blagajne, ste že kdaj plačali položnice v trgovini, morda z mobilnikom? Če ste, potem ste zelo verjetno uporabili tehnologijo podjetja Mikropis iz Žalca.

Njegov direktor in lastnik Janez Uplaznik je podjetje za poslovne računalnike ustanovil pred 26 leti, in kot pravi, je bilo to pogumno dejanje, ki se je pozneje izkazalo za zelo dobro. »Moje glavno vodilo je vedno bilo, da z domačimi strokovnjaki poskušamo poiskati rešitve, primerne za Slovenijo in širšo okolico, ter svoje znanje prodati v tujino,« pravi Uplaznik.

Podjetje pripravlja rešitve za trgovske in gostinske informacijske sisteme ter programske rešitve na ključ, personalizirane za potrebe kupcev. Njihove stranke so večja podjetja doma, kot so trgovci, banke, zavarovalnice, letališče, in na sedmih tujih trgih: na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Albaniji in Bolgariji. Z največjim slovenskim trgovcem sodelujejo že od leta 1988, bili pa so tudi prvi trgovec v regiji, ki je leta 2007 postavil samopostrežne blagajne.

Sodelovanje z velikimi sistemi jim je omogočilo razvoj dobrih poslovnih aplikacij, kar jih je pripeljalo do partnerstva z IBM. »To nam je omogočilo sodelovanje tudi zunaj naših meja, črpanje znanja in idej,« pove direktor Mikropisa. Vključili so se v IBM-ov projekt San Francisco, kot eno od 1200 podjetij z vsega sveta, kar jim je omogočilo tudi dostop do laboratorijev IBM v ZDA.

»IBM smo prepričali, da smo za Mercator razvili in namestili svojo programsko opremo. To je bil prvi primer, da je neka partnerska aplikacija tekla na platformi IBM. S tem projektom smo pridobili ugled po svetu,« o uspehih pripoveduje Uplaznik. Nameščenih je že več kot 300 takih blagajn v treh državah s tremi valutami. Lani so začeli šolati druge ekipe, podobno kot je IBM šolal Mikropisove strokovnjake za potrebe Mercatorja. Uspešno so izpeljali rešitev v Čilu z urugvajskim partnerjem. Jeseni so izobraževali grškega partnerja, ki bo njihovo rešitev uvedel v prihodnjih mesecih.

So prva družba v Sloveniji, ki je uvedla računalniško vodenje in spremljanje proizvodnje z uporabo črtne kode in brezžičnih terminalov v številna domača in tuja podjetja.

Ne počivajo na lovorikah. »Pomembno je, da ves čas spremljamo trende, nove tehnologije. Opazujemo, kaj se dogaja v ZDA, in poskušamo pametne rešitve z našo dodano vrednostjo pripeljati na slovenskega in druge trge,« razlaga Uplaznik. Oktobra lani so dali na trg mobilno aplikacijo @life, ki je nastala v projektu, sofinanciranem z evropskimi sredstvi. »V njem smo svoje računalniško znanje združili z znanjem drugih slovenskih strokovnjakov, vključili smo ljubljansko fakulteto za šport, medicino, računalništvo in graško za psihologijo ter strokovnjake iz ZDA,« o projektu, namenjenem zdravemu življenju, pripoveduje sogovornik. Znanje, uporabljeno za razvoj omenjene aplikacije, bodo uporabili tudi na Mikropisovih tradicionalnih trgih, ki sta gostinstvo in trgovina. Poleg tega bodo s portalom @life lahko nastopili tudi na drugih trgih. Pripravljajo tudi že rešitev za podjetja, kjer bodo vsebino še razširili na medicino dela, zdravstvo, varstvo pri delu ipd.

»Mobilne in samopostrežne tehnologije bodo imele v prihodnosti še večji pomen in tržni delež. S slovenskim znanjem želimo prodreti tudi v ZDA, Nemčijo, Avstrijo in druge države. Tu vidimo velik pomen projekta @life,« o prihodnosti razmišlja Uplaznik in doda: »Vedno smo skrbeli, da smo našli take rešitve, s katerimi smo bili korak pred konkurenco. Upamo, da nam bo tudi z razširitvijo na druga področja to še naprej uspevalo. Treba je imeti prave ljudi, ideje, potem se najdejo tudi rešitve, ki zanimajo kupce.«

O gospodarski krizi pa pravi, da vpliva na vsakega. »Treba je še bolj pridno delati, bolj paziti na stroške, vlaganja. Ni enostavno, a z veliko truda, požrtvovalnosti, z dobro ekipo sodelavcev se da tudi v teh časih precej normalno poslovati in razvijati nove rešitve. To smo tudi pokazali.«

Prijavi sovražni govor