Ime dneva: Reveel dobil investicijo iz Silicijeve doline

Denar bodo porabili za hitrejšo rast, zaposlitev potrebnega kadra in hitrejše pridobivanje novih strank.
Objavljeno
12. februar 2016 19.51
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Zagonsko podjetje Reveel Technologies INC, ki je redni član podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru Tovarne podjemov, je pred kratkim uspešno končal investicijo, vredno dva milijona dolarjev. Prepričali so sklad tveganega kapitala iz Silicijeve doline.

»Investicija nam omogoča hitrejšo rast, zaposlitev potrebnega kadra in hitrejše pridobivanje novih strank. Namenili jo bomo predvsem za zaposlitve novih programerjev, dizajnerjev oziroma tehničnega kadra v Sloveniji in prodajnega kadra v ZDA,« pravi direktor in soustanovitelj Reveela Aljaž Andrejaš.

Tako bodo devetčlansko ekipo v enem letu razširili na približno 20 stalnih sodelavcev, ki bodo vsa svoja znanja usmerili v nadaljevanje razvoja aplikacije in njen globalni tržni preboj. Iščejo pa predvsem kadre s področja tehnologij iOS, android, front end in back end kot tudi UX/UI.

Reveelove stranke so televizijske postaje ter podjetja z medijsko vsebino in podjetja Lifestyle. »Eno izmed takšnih je tudi Realtree, ki je vodilno podjetje na področju zunanjih aktivnosti in ima tudi svojo televizijo,« razlaga.

Aplikacijo Reveel prepoznava predmete znotraj video in tiskanih vsebin (filmi, nadaljevanke, youtube posnetki, revije, oglasi ...) in uporabniku z eno potezo omogoča takojšnjo prepoznavo in nakup opaženih predmetov. Aplikacija deluje tako, da uporabnik obrne kamero mobilnega telefona proti želeni vsebini in takoj dobi dodatne informacije o predmetih in vsebini, ki jih v danem trenutku vidi.

Ustvarjajo nov trg

Ekipa trg, na katerem je, nekako tudi ustvarja. »Ker se je tehnologija za učinkovito rabo takšne aplikacije šele pred kratkim dodobra razvila, je igralcev na trgu zelo malo. Načeloma konkurence, ki bi uporabljala takšno tehnologijo, kot jo imamo mi, ni, se pa je pojavilo podjetje, ki rešuje podoben problem na malo drugačen način,« pravi Andrejaš.

Osrednji del ekipe, v kateri so poleg Andrejaša še Kristijan Pukšič, Matija Vrbovšek in Rok Ajdnik, je bil februarja lani s svojo rešitvijo iCcode, predhodnico aplikacije Reveel, sprejet v ameriški pospeševalnik Tech Wildcatters, ki deluje v Dallasu. Ta jim je poleg 25.000 dolarjev vredne investicije v zameno za osemodstotni delež podjetja omogočil predvsem delo z mentorji iz podjetij ameriške lestvice Fortune 500.

S pomočjo angelskih investitorjev, ki so jih spoznali v pospeševalniku, so si uredili srečanja v Silicijevi dolini, da bi zbrali več tveganega kapitala.

»Silicijeva dolina je pač prostor, kjer je največ skladov tveganega kapitala in so možnosti za pridobitev kapitala največje,« poudarja Andrejaš.

Pojdite v pravi pospeševalnik

Zagonskim podjetjem, ki iščejo investitorje, pa svetuje: »Najbolj pomembno je, da najdejo pospeševalnik, ki je prisoten na trgu, na katerega želijo vstopiti. Nato pa naj si izberejo pospeševalnik, za katerega mislijo, da jim lahko s svojimi mentorji najbolj pomaga priti do prvih strank in investitorjev.«