Impol 9. marca vstopa v šibeniški TLM

Za prevzem TLM bodo morali odkupiti tudi približno 31,5 milijona evrov dolgov TLM do Jadranske banke.
Objavljeno
18. februar 2016 18.23
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Zagreb - Predsednik uprave predelovalca aluminija Impol iz Slovenske Bistrice Jernej Čokl je po današnjem srečanju s hrvaškimi uradniki v Zagrebu potrdil, da bodo 9. marca vstopil v najem šibeniškega podjetja TLM. Za prevzem TLM bodo morali odkupiti tudi približno 240 milijonov kun (31,5 milijona evrov) dolgov TLM do Jadranske banke.

Predstavniki Impola so se danes v hrvaškem saboru srečali s predstavniki hrvaške agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), navzoči so bili tudi hrvaški minister za gospodarstvo Tomislav Panenić, predsednik saborskega odbora za gospodarstvo Ivan Domagoj Milošević in predsednik šibeniško-kninske županije Goran Pauk, so poročali hrvaški mediji.

Pauk je izrazil pričakovanje, da bodo 9. marca na skupščini stečajnih upnikov TLM sprejeli odločitev o vstopu Impola v najem šibeniške valjarne, kar je najhitrejša različica vnovičnega zagona proizvodnje v nedavno bankrotiranem šibeniškem podjetju, ki je nekoč zaposlovalo tudi več tisoč delavcev.

Izpostavil je, da gre za največjo tovarno v njihovi županiji, ki s svojo polno proizvodno zmogljivostjo lahko vpliva tudi na zvišanje hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP), izvoza in industrijske proizvodnje.

V prvi fazi 250 zaposlitev

Čokl je napovedal, da se v Impolu pospešeno pripravljajo na zagon proizvodnje v šibeniški tovarni, ter da bodo v prvi fazi zaposlili približno 250 delavcev. Med prvimi nalogami je tudi vrnitev TLM na trge, ki jih je ta izgubil med prekinitvijo proizvodnje. Del tega trga je tudi Impolova tovarna v Sloveniji.

Ko bodo delali s polnimi zmogljivostmi, načrtujejo proizvodnjo več kot 100.000 ton aluminija in zaposlitev 300 do 400 delavcev. Impol namerava vložiti 70 milijonov evrov v TLM v naslednjih petih letih, načrtujejo tudi vstop na trg valjanih izdelkov za avtomobilsko industrijo, je izjavo Čokla povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Milošević je izpostavil, da se hrvaška stran prizadeva za največjo možno podporo slovenskim vlagateljem. Pojasnil je, da bodo do 9. marca uredili vse zakonske predpogoje za vstop Impola v TLM. Kot je poroča hrvaški radio, je Milošević izrazil pričakovanje, da bodo slovenski vlagatelji dali dobro ponudbo tudi na razpisu kupoprodajo terjatev Jadranske banke do TLM.

Razpisu se ni možno izogniti ker je terjatve Jadranske banke zaradi sanacije prevzela hrvaška država. Z odkupom 240 milijonov kun terjatev, bo Impol postal večinski upnik TLM v stečaju, njegovi predstavniki pa bodo imeli odločilen glas v upniškem odboru.

Šibeniško podjetje že nekaj let v velikih poslovnih težavah, ki jih ni uspel urediti niti prejšnji lastnik, ruski podjetnik Igor Shamis, ki je podjetje prevzel sredi lanskega leta. TLM je lani končal v stečaju.