Impol tik pred prevzemom šibeniškega TLM

S prevzemom TLM bi postali glavni akter v predelavi aluminija v regiji.
Objavljeno
17. februar 2016 14.21
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Slovenska Bistrica - Slovenski predelovalec aluminija Impol iz Slovenske Bistrice je tik pred dokončno uresničitvijo prevzema nedavno bankrotiranega šibeniškega podjetja TLM.

Po pisanju Šibenskega portala naj bi podpis pogodbe v Zagrebu s predstavniki ministrstev za finance in gospodarstvo opravili v četrtek. V Impolu so za zdaj potrdili, da so razgovori v teku.

Impol bi s prevzemom TLM, potem ko je že pred leti kupil tudi tovarno Seval v srbskem Sevojnem, postal glavni akter v predelavi aluminija v regiji. Po besedah predsednika hrvaškega sindikata v kovinski industriji Zdravka Burazerja za hrvaški spletni portal naj bi Impol od Jadranske banke skupaj odkupil za okoli 32,5 milijona evrov (250 milijonov kun) terjatev.

»S tem bo Impol postal večinski upnik TLM v stečaju, njegovi predstavniki pa bodo imeli odločilen glas v upniškem odboru. S takšnim prevzemom bi za začetek valjarno vzeli v najem, zagnali proizvodnjo in najprej na delo vzeli del od 500 delavcev, ki so že mesec dni na zavodu za zaposlovanje,« je pojasnil Burazer.

Čeprav v Impolu doslej pisanja o svojih načrtih v Šibeniku niso komentirali, so tokrat vendarle potrdili skorajšnjo sklenitev posla. Ali bo ta sklenjen že v četrtek, pa za zdaj niso komentirali.

So pa ob tem pojasnili, da so se za naložbo odločili, ker želijo povišati dodano vrednost, povečati stopnjo samooskrbe aluminija za valjarno in vstopiti v rastoči trg valjanih izdelkov za avtomobilsko industrijo.

»V naslednjih nekaj letih bomo po projekcijah v TLM skupaj z obratnimi sredstvi vložili 70 milijonov evrov,« so za STA pojasnili v bistriški družbi, kjer so prepričani, da jim bo nakup omogočil povečanje obsega proizvodnje in utrditev položaja na trgu valjanih izdelkov.

Sodobna valjarna razlog za prevzem

Prav sodobna valjarna je tudi eden glavnih razlogov, zakaj so se odločili prevzeti TLM. Njihova je namreč stara že pol stoletja, zato jo bodo v Slovenski Bistrici letos zaprli ter proizvodnjo preselili v Šibenik. Ob tem v Impolu zagotavljajo, da bodo zaposlenim v Sloveniji omogočili prezaposlitve v druge dele skupine, nekaj pa se jih bo letos upokojilo.

Bistriški predelovalec aluminija je lani ustvaril 545 milijonov evrov prihodkov in 25 milijonov evrov dobička pred davki. Načrtovani količinski obseg prodaje so lani presegli za približno 1,6 odstotka, oktobra pa so izdali tudi za 50 milijonov evrov obveznic, ki jih bodo namenili za financiranje novih razvojih naložb.