Ina in Mol z rastočim dobičkom

Ina je lani povečala proizvodnjo nafte.

A. S., STA
sre, 24.02.2016, 13:15

Madžarski Mol je medtem sporočil, da je lani v rafinerijskem poslovanju dosegel »zgodovinsko najmočnejši finančni rezultat«. V tem delu poslovanja je zabeležil 1,65 milijarde dolarjev dobička CCS, kar je dvakrat več kot leta 2014.

Ljubljana − Hrvaška Ina je po poročanju STA lani ustvarila 3,67 milijarde kun (537 milijonov evrov) ali devet odstotkov več prilagojenega bruto dobička iz poslovanja (dobiček CCS), ki je za naftne družbe najbolj relevanten. Madžarski Mol, njen 49-odstotni lastnik, ki krepi navzočnost v Sloveniji, pa ga je zvišal za 13 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev (2,27 milijarde evrov).

Hrvaška energetska družba je lani ustvarila 18,86 milijarde kun (2,48 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je 21 odstotkov manj kot predlanskim. Bruto dobiček iz poslovanja je dosegel 2,95 milijarde kun (388 milijonov evrov), kar je deset odstotkov več kot v letu pred tem.

Čisti dobiček brez upoštevanja enkratnih postavk se je skrčil za 83 odstotkov na 58 milijonov kun (7,6 milijona evrov). Ob upoštevanju enkratnih postavk pa je Ina lani mela 1,42 milijarde kun (186 milijonov evrov) izgube, kar je četrtino manj kot predlanskim. Ta je posledica znižanja vrednosti premoženja Ine v delu raziskav in proizvodnje, predvsem zaradi nižjih cen nafte in krize v Siriji, kjer ima premoženje.

Ina racionalizira proizvodnjo, lani ji je uspelo obrniti trend krčenja proizvodnje nafte in plina iz prejšnjih let. Lani so tako okrepili proizvodnjo za šest odstotkov, domačo proizvodnjo nafte so povečali za petino.

»Prestrukturiranje trgovine na drobno je bil eden glavnih korakov za povečanje produktivnosti. Letos bo zaradi nizkih cen nafte treba narediti dodatne korake v tej smeri,« je po poročanju STA ocenil predsednik uprave Ine Zsoltan Aldott.

Povezane novice

Tudi evropske borze ob dražji nafti navzgor
22. februar ob 10:39
Vlagatelji na borzah navdušeni nad današnjo krepko rastjo cen ameriške ...
Prijavi sovražni govor