Indeks PMI kaže na optimizem pri proizvajalcih

Septembra je indeks poskočil na 60,1, nova naročila pa se še povečujejo.

C. P.
čet, 06.10.2016, 16:39; spremenjen: 16:51

Kako izračunajo PMI?

Nabavni menedžerji odgovorijo na devet vprašanj, pri vsakem izberejo en možen odgovor izmed treh (več, enako ali manj kot pred mesecem dni). Odgovori na pet vprašanj služijo za izračun PMI. Gre za količino proizvodnje, raven novih naročil (domačih in izvoznih skupaj), dolžino dobavnih rokov, ki jih podjetje dosega pri svojih dobaviteljih, zaloge reprodukcijskega materiala in število zaposlenih.

Še štiri dodatna vprašanja so namenjena dodatnemu pojasnjevanju vsebine PMI. Nabavne menedžerje prosijo, da primerjajo raven novih izvoznih naročil in vrednost svojih nakupov v tekočem mesecu s prejšnjim, količino nabavljenih predmetov (v enotah) in zaloge dokončanih proizvodov. Vrednost indeksa 50 je nevtralna pozicija. Kar je nad to mejo, pomeni optimizem oziroma rast, kar je pod njo, je stagnacijo oziroma upad.

Ljubljana − Na letnem srečanju Združenja nabavnikov Slovenije (ZNS) so danes predstavili letošnja dogajanja na nabavnem trgu surovin in materiala in ugotovitve glede merjenja nabavnega indeksa menedžerjev PMI (Purchasing Manager Index), ki ga to združenje po mednarodnih kriterijih meri od leta 2014.

Razveseljivo je septembrsko povečanje indeksa PMI na 60,1, ki je višje od lanskega septembrskega, ki je bil 59,4, predvsem pa je višji od letošnjega avgustovskega, ki je bil zaskrbljujoče nizek, le 41,5.

Pri ZNS ugotavljajo, da je na nizek avgustovski indeks vplivala prekinjena proizvodnja zaradi kolektivnih dopustov v številnih proizvodnih podjetjih pri nas in v EU, predvsem v Italiji in Nemčiji, septembra pa so zopet začeli s proizvodnjo in prodajnimi aktivnostmi.

PMI storitvenega sektorja v smeri stagnacije

»Septembrski PMI je 60,1, kar pomeni precejšnji optimizem pri slovenskih proizvajalcih. Dvig je nakazal že avgustovski PMI, ki je bil sicer še pod 50. Zdaj se je povečal zaradi septembrske izvedbe naročil. Pozitivno je, da se nova naročila še povečujejo,« je komentirala Marina Lindič, predsednica ZNS.

Glede na to, da je slovenski proizvodni PMI zelo vezan na dogajanje na svetovnih trgih, predvsem na gibanje znotraj EU, v ZNS opozarjajo, da je gibanje kompozitnega PMI najnižje v zadnjih 16 mesecih v Nemčiji in znaša 52,7, in najnižje v zadnjih 20 mesecih v območju EU, kjer je 52,6.

Proizvodnji PMI se je sicer celo rahlo povečal glede na avgust, vendar je PMI storitvenega sektorja praktično blizu meje 50 in se giblje v smeri stagnacije. Glede na gibanje PMI v drugih svetovnih gospodarstvih in predvsem v pomembnih izvoznicah Slovenije, v ZNS ne pričakujejo rasti proizvodnje, saj se PMI vseh pomembnih gospodarstev giblje proti stagnaciji.

Prijavi sovražni govor