Iskratel išče rešitve tudi v energetiki in transportu

Za razvoj bo kranjsko podjetje v prihodnjih petih letih namenilo 60 milijonov evrov.

tor, 26.01.2016, 18:30

Kranj – »Radi bi dvignili motor podjetja in motor države – to je izvoz. Želimo pošten dogovor z državo, da nas prepozna kot eno od jeder novih projektov. Želimo, da dodana vrednost ostane tukaj za ekosistem naših partnerjev, za zaposlene, za lokalno skupnost in državo,« je ob odprtju novega poslovnega referenčnega centra v Iskratelu in navzočnosti premiera Mira Cerarja dejal njegov glavni direktor Željko Puljić.

Skoraj milijon evrov vredna naložba v novi referenčni center je pomembna, ker bo služil kot središče za infokomunikacije, razvojno orodje, živi simulator ter tudi prodajno okno. V njem bi radi kupcem in partnerjem prikazali, kaj so produkti novih tehnologij.

»Vsi govorimo o internetu stvari ter o oblačnih tehnologijah. Vse to smo želeli vizualizirati, saj je na ta način tudi razumevanje tovrstnih tehnologij lažje. Z novim centrom pa bi radi tudi udejanili sprejeto dolgoročno razvojno strategijo podjetja do leta 2020, da se iz klasične telekomunikacijske usmeritve širimo tudi na področje energetike, transporta in javne varnosti. In to je edini tovrstni center v Evropi, specializiran za omenjena področja,« je poudaril Puljić.

Vse rešitve v referenčnem centru so narejene za prihodnost; združujejo tako lastno znanje kot tudi slovenske in tuje partnerske produkte. V prihodnjih petih letih nameravajo v Iskratelu svoj nabor produktov in rešitev vzpostaviti na t. i. sodobnih IKT trendih, kot so virtualizacija in internet stvari; v ta namen bodo vložili približno 60 milijonov evrov. Skupaj z vlaganji partnerjev pa lahko številka preseže tudi 100 milijonov evrov.

Po prestrukturiranju spet zaposlovanje

»Lansko leto smo v Iskratelu uspešno zaključili. Bili smo nekoliko manj uspešni kot v letu 2014, ko smo imeli 110 milijonov prihodkov in čisti dobiček v višini 5,6 milijona evrov,« je navedel glavni direktor Puljić. V letu 2015 je imel Iskratel nekaj manj kot 100 milijonov evrov prihodkov, dobiček iz poslovanja je bil okoli 1,5 milijona evrov, na ravni skupine pa približno devet milijonov evrov. Kot novi trg se jim je nedavno odprl Iran, obetajo si povečanje izvoza na več kot 50 trgih, ki smo jih že osvojili.

V Kranju je 650 zaposlenih, v tujini še 250. Iskratel naj bi po prestrukturiranju samo še zaposloval.

Prijavi sovražni govor