Južni tok Slovenija v zaključni fazi

Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež.

sob, 28.07.2012, 10:29; spremenjen: 10:30

Ljubljana - Podjetje Južni tok Slovenija, ki bo bdelo nad gradnjo plinovoda Južni tok čez slovensko ozemlje, je po besedah direktorja družbe Plinovodi Marjana Eberlinca v zaključni fazi ustanovitve. »Potekajo zgolj še formalni postopki, da se postopek ustanavljanja skupnega podjetja Južni tok Slovenija zaključi,«je za STA dejal Eberlinc.

Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, po eden določen s strani vsakega od dveh družbenikov.

Sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija sta 22. marca 2011 podpisala Eberlinc in predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Februarja letos sta podpisala še dodatek k sporazumu družbenikov o ustanovitvi Južnega toka Slovenija, s katerim sta potrdila ključne parametre projekta na slovenskem ozemlju. Pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija pa sta Eberlinc in Miller podpisala maja.

Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je obdelana na nivoju študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja na projektu, natančno pa bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo.

»Potekajo aktivnosti z našimi sosedi na obeh straneh meje, z Italijani in Madžari,« je pojasnil Eberlinc in dodal, da na projektni ravni potekajo intenzivne aktivnosti v postopkih umeščanja v prostor in postopkih za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Vrednost naložbe se sicer giblje okoli milijarde evrov.

Po Eberlinčevih besedah potekajo priprave in pogovori na relaciji Bruselj - Moskva - Ljubljana glede postopkov za dodelitev izjeme od tretjega energetskega paketa, kar bo v nadaljevanju ena od zahtevnejših nalog.

Gradnja plinovoda Južni tok, ki bo ruski plin v Evropo pripeljal mimo Ukrajine, se bo začela konec letošnjega leta, končan pa naj bi bil leta 2015. Konec tega leta so predvidene tudi prve dobave po tem plinovodu. Vrednost plinovoda je ocenjena na okoli 15,5 milijarde evrov, po njem pa naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Prijavi sovražni govor