Južni tok Slovenija v zaključni fazi

Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež.

sob, 28.07.2012, 10:29; spremenjen: 10:30

Ljubljana - Podjetje Južni tok Slovenija, ki bo bdelo nad gradnjo plinovoda Južni tok čez slovensko ozemlje, je po besedah direktorja družbe Plinovodi Marjana Eberlinca v zaključni fazi ustanovitve. »Potekajo zgolj še formalni postopki, da se postopek ustanavljanja skupnega podjetja Južni tok Slovenija zaključi,«je za STA dejal Eberlinc.

Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, po eden določen s strani vsakega od dveh družbenikov.

Sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija sta 22. marca 2011 podpisala Eberlinc in predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Februarja letos sta podpisala še dodatek k sporazumu družbenikov o ustanovitvi Južnega toka Slovenija, s katerim sta potrdila ključne parametre projekta na slovenskem ozemlju. Pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija pa sta Eberlinc in Miller podpisala maja.

Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je obdelana na nivoju študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja na projektu, natančno pa bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo.

»Potekajo aktivnosti z našimi sosedi na obeh straneh meje, z Italijani in Madžari,« je pojasnil Eberlinc in dodal, da na projektni ravni potekajo intenzivne aktivnosti v postopkih umeščanja v prostor in postopkih za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Vrednost naložbe se sicer giblje okoli milijarde evrov.

Po Eberlinčevih besedah potekajo priprave in pogovori na relaciji Bruselj - Moskva - Ljubljana glede postopkov za dodelitev izjeme od tretjega energetskega paketa, kar bo v nadaljevanju ena od zahtevnejših nalog.

Gradnja plinovoda Južni tok, ki bo ruski plin v Evropo pripeljal mimo Ukrajine, se bo začela konec letošnjega leta, končan pa naj bi bil leta 2015. Konec tega leta so predvidene tudi prve dobave po tem plinovodu. Vrednost plinovoda je ocenjena na okoli 15,5 milijarde evrov, po njem pa naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se