Kekec pašteta še vedno v najetem obratu

Miroslav Flisar že septembra dosegel dogovor o nakupu Pomurkinega obrata konzerv, a je prodajni postopek še vedno v mrtvem teku.
Objavljeno
12. januar 2016 19.10
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Miroslav Flisar, direktor in lastnik družbe Osem, je vedno bolj prepričan, da v prostorih Pomurke mesne industrije v stečaju ni dobrodošel. Že septembra se je z DUTB in stečajno upraviteljico Alenko Gril dogovoril za nakup obrata konzerv, v katerem proizvaja Kekec pašteto in druge svoje izdelke, a postopki prodaje se še sploh niso začeli.

Sedaj se Flisar boji, da bo še v tretje potegnil kratko v svojih poskusih nakupa Pomurkine paštetarne. Prvič se je za nakup dogovoril že leta 2013, a so banke upnice takrat preprečile prodajo Pomurke po delih in Flisar je moral pozabiti 460.000 že odobrenih nepovratnih sredstev iz pomurskega razvojnega zakona.

Drugič je bil za nakup po ceni 1,5 milijona evrov dogovorjen spomladi leta 2014, pa je takrat prodajo zaradi prenizke cene preprečila DUTB v imenu ločitvene upnice. Septembra lani naj bi z DUTB in stečajno upraviteljico znova dosegli dokončen dogovor za nakup po ceni, o kateri Flisar noče govoriti, a je gotovo višja od poldrugega milijona, pa se spet vse do sedaj ni nič zganilo.

Nepremičnine še niso prenesene na slabo banko

Včeraj smo hoteli o tem, kako daleč je prodaja obrata, povprašati stečajno upraviteljico Alenko Gril, a je po telefonu nismo uspeli dobiti. A po nam znanih podatkih nepremičnine, ki bi jih zaradi neuspešne prodaje že zdavnaj morala prevzeti DUTB kot edina preostala ločitvena upnica Pomurke, še vedno niso prenešene na slabo banko. Zato na DUTB prodajnega postopka konzervnega obrata ne komentirajo.

»Že štiri mesece čakamo na komisijo, ki bi ugotovila, ali se obrat da energetsko ločiti od preostalih objektov ali ne. To je menda zadržek, zaradi katerega prodaja stoji, sam pa imam občutek, da tu nismo dobrodošli, ker če bi bile vse tri strani za prodajo obrata, bi to moralo iti hitreje,« je že skoraj obupan Flisar, ki mu je vedno bolj žal, da se je leta 2011 raje odločil za najem Pomurkinega obrata v stečaju kot za gradnjo novega, lastnega objekta.

»Preprosto neracionalno se mi je zdelo, da bi dvajset kilometrov od obstoječega obrata z vsemi stroji gradil novega in kupoval nove stroje,« pravi. A če bi vedel za vse zaplete, ki ga čakajo, bi se odločil drugače.

Povečujejo obseg proizvodnje

Sedaj sicer v družbi Osem postopoma povečujejo obseg proizvodnje. Lani so tako proizvedli okrog 12 odstotkov več izdelkov kot leto prej in ustvarili za osem odstotkov več prihodkov. Več kot polovico izdelkov je paštete Kekec, katere prodajo bodo letos poskušali razširiti na Balkan oziroma v države nekdanje Jugoslavije.

Marca nameravajo začeti proizvajati še izdelek nove blagovne znamke, ki bo namenjen slovenskemu in zahodnoevropskemu trgu. V družbi je trenutno 25 zaposlenih, če bi postali lastniki obrata, pa bi zagnali tudi nov program, ki bi sčasoma prinesel tudi nekaj novih delovnih mest.