Ključna meseca za prihodnost Polzele

V tovarni nogavic so odpustili 18 delavcev, novih odpovedi ne načrtujejo, nujna pa je dokapitalizacija do konca marca.

čet, 04.02.2016, 18:00

Polzela - Po odpovedih, ki jih je ta teden dobilo 18 delavcev v proizvodnji tovarne nogavic, se je predsednik uprave Marko Klemenčič včeraj sestal s predstavniki sindikata. Novih odpuščanj za zdaj ne načrtuje. Pravi, da je za preživetje tovarne nujna dokapitalizacija, o njej se intenzivno dogovarja s Slovenskim državnim holdingom (SDH).

Ko so decembra v polzelski tovarni nogavic predstavljali nove nogavice iz industrijske konoplje, je kazalo, da so na res dobri poti okrevanja. Kot pravi Klemenčič, imajo naročila, delajo natančno po načrtih. Odpuščanja niso bila nepričakovana, so del načrtovanega prestrukturiranja družbe, o tem je Klemenčič zaposlene seznanil letos na januarskem zboru delavcev. Ko bo osemnajst odpuščenih odšlo iz tovarne, bo v njej ostalo 239 zaposlenih. Projekcija za delo v prihodnje je bila narejena ob številu zaposlenih med 200 in 225, je v pogovoru za Delo dejal Klemenčič.

»Čeprav smo vedeli, kaj se bo zgodilo, je vseeno hudo, ko se to tudi zgodi. Zagotovo ni prijetno,« je o stanju v tovarni povedala sindikalna zastopnica Alenka Majhen. Odpuščeni delavci bodo dobili odpravnine in vse, kar jim pripada. Povedala je, da so zaposleni prav včeraj dobili še zadnjih 30 odstotkov plače, ki bi jo morali dobiti izplačano januarja. Tudi Klemenčič ne more napovedati, ali bodo zaposleni ta mesec dobili plačo v enem ali več zneskih, pravi pa, da kaže, da bo februarja bolje.

»Predsednik uprave nas o plačilih obvešča sproti po oglasni deski,« pravi Majhnova. Ali mu delavci zaupajo, da bo tovarno potegnil na zeleno vejo, pa odgovarja: »Premalo časa je z nami, da bi mu 100-odstotno zaupali. Vedeti morate, da smo samo lani zamenjali šest direktorjev. Smo pa v taki res težki situaciji že dve leti.«

Obupal nad pomočjo, rešitev dokapitalizacija

Čeprav naročila v Polzeli imajo, je nekaj zaposlenih še na čakanju. Ključna dela naj bi jih čakala marca in aprila, ko bi že delali zimsko kolekcijo za prihodnjo sezono. Vendar je do aprila treba zdržati. Kot je dejal Klemenčič, je namreč 2-milijonska dokapitalizacija nujna do konca marca: »Sem optimist, da bomo stvar izpeljali. Sicer bo na vrsti žalostni scenarij, ki si ga nihče ne želi.«

Za dolgoročno preživetje družbe, ki ima okoli 10 milijonov evrov dolga, bo tudi ta dokapitalizacija premalo, vendar bi po uspešni dokapitalizaciji v Polzelo, kot je pred časom že povedal Klemenčič, lažje vstopili drugi strateški partnerji. Ti naj bi se za nakup že zanimali, vendar le, če bo družba poslovno stabilna, kar je možno doseči le z dokapitalizacijo.

Država je sicer Polzeli že izkazala naklonjenost. Odobrila je državno pomoč v skupni višini milijon evrov, pol milijona v denarju, pol milijona evrov pa v poroštvu. Denarja še do danes ni v družbi, čeprav je država pomoč Evropski komisiji priglasila že decembra 2014. Klemenčič je nad to pomočjo že obupal: »Tako dolgo že traja, da ne verjamem več, da bo kdaj prišla.«

So pa dobili decembra lani odobreno tako imenovano pomoč de minimis v višini 190.000 evrov, ki so jih porabili za nakup preje, plačilo elektrike in plina ter za delno poplačilo dolga Fursu. Furs je sicer lani Polzeli blokiral račune, potem ko jim je tovarna le nekaj mesecev po prisilni poravnavi dolgovala že pol milijona evrov.

Prijavi sovražni govor