Obrtnik leta je pomurski mesar Janez Kodila

Objavljeno
20. november 2014 13.16
Obrtnik leta
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Brdo pri Kranju – Cilj obrtniške stanovske organizacije ostaja že od začetkov prostovoljnega združevanja enak - na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bi lažje in bolje delali ter živeli, je ob petinštiridesetletnici poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Obrt in združenje obrtnikov imata v Sloveniji dolgo tradicijo, je ugotavljal predsednik države Borut Pahor in dodal, da je za razvoj našega gospodarstva obrtna dejavnost zelo pomembna. Vpliv obrtnih združenj na oblikovanje državnih ukrepov postaja po njegovih besedah vedno večji. "Prvič zato, ker so zahteve obrti dobro predstavljene in drugič zato, ker se vlade zavedajo pomena obrti za razvoj." Bivši predsednik vlade je opozoril še na pomembno vlogo obrtnih združenj v socialnem dialogu med državo, delodajalci in sindikati, kjer bi morali biti vsi pripravljeni na kompromise. Borut Pahor je izpostavil še pomembnost izobraževalnega sistema ter interesa mladih za poklicno izobraževanje.

Letošnje priznanje Obrtnik leta je za svojo delovno predanost in poslovno odličnost prejel mesar Janez Kodila iz Markiševcev. Za najstarejšega (aktivnega) obrtnika leta so razglasili čevljarja Aleksandra Vukovića, na slovesnosti pa so podelili tudi 68 mojstrskih diplom 14. generaciji mojstric in mojstrov.

Ostalih pet nominirancev za naziv Obrtnik leta, kovinar Srečko Brus iz Logatca, steklar in gradbinec Ismet Hamzić iz Ljubljane, vrtnar in cvetličar Miroslav Kurbus iz Melov pri Radencih, oftalmolog Franc Šalamun iz Nove Gorice in Ludvik Špan, lastnik avtocentra v Brezovici, pa je prejelo priznanja Obrtniški vzor.

Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je v letu 2002 je uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Ustvaril je blagovno znamko Kodila, ki se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu. Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer je zaposlenih 22 ljudi, dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas.

Aleksandar Vuković je leta 1958 prišel na počitnice v Koper in tam ostal vse do danes, ko še vedno šiva s pomočjo dvestoletne singerice. Bil je prvi, ki je imel ustrezno izobrazbo za izdelavo ortopedske obutve, znan pa je bil predvsem po izredno kvalitetnih unikatnih čevljih.