Knez in Skok odstavljena zaradi Delkoma

Nadzorniki so ugotovili, da sta sprejela akt o ustanovitvi Delkoma, ne da bi prej pridobila soglasje nadzornega sveta.

Ba. Pa., A. S.
čet, 14.01.2016, 10:33; spremenjen: 11:03
Nadzorniki Darsa so razrešenima Knezu in Skoku do predaje poslov novemu predsedniku uprave Tomažu Vidicu prepovedali vstop v prostore družbe.

Ljubljana − Kot smo že prvi poročali, je nadzorni svet Darsa zaradi nepravilnosti (»hujše kršitve«) pri ustanavljanju družbe Delkom odstavil predsednika uprave Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka.

Nadzorniki so ugotovili, da sta Knez in Skok 10. novembra 2013 (!), sprejela akt o ustanovitvi Delkoma, ne da bi prej pridobila soglasje nadzornega sveta. Sedanji nadzorniki, ki jim predseduje Marjan Mačkošek, »štejejo«, da sklep predprejšnjega nadzornega sveta, ki ga je vodil Dušan Hočevar, po vsebini ni takšen, da bi ustrezal zahtevanemu soglasju, saj se nanaša na druge hčerinske družbe, ki nikoli niso bile ustanovljene.

Prav tako je sporna vsebina akta o ustanovitvi Delkoma. »Akt o ustanovitvi določa nepojasnjeno visok znesek osnovnega kapitala družbe in po nepotrebnem tudi dvotirni sistem upravljanja, kar je oboje vplivalo na ekonomičnost poslovanja,« so v sklepe zapisali nadzorniki.

Sporni sta tudi dve mnenji, ki sta ju v zvezi z ustanovitvijo Delkoma Knez in Skok naročila pri družbi AR Plane, v skupni vrednosti 25.498 evrov. »Gre za dve pravni mnenji, katerih vsebina je tako rekoč identična, pri čemer je bilo prvo pravno mnenje izdelano marca 2014 (ko je NS Darsa še vedno vodil Dušan Hočevar, op. a.) za znesek 13.908 evrov, drugo pravno mnenje pa aprila 2015 (ko je Darsovim nadzornikom že predsedoval Robert Ličen, op. a.) za 11.590 evrov, pri čemer je drugo pravno mnenje prepis prvega z malenkostnim dodatkom. Tudi sicer pravni mnenji večinoma povzemata javno dostopne podatke in je njuna cena nesorazmerna,« ugotavljajo sedanji nadzorniki, ki so posle prevzeli lansko jesen.

Za tri mesece je vodenje Darsa prevzel Tomaž Vidic, nadzorni svet pa bo v najkrajšem času na podlagi javnega razpisa imenoval novega predsednika in člana uprave.

Povezane novice

Dars: razrešili Kneza in Skoka, vodenje prevzema Vidic
13. januar ob 20:36
Nadzorni svet Darsa je razrešil predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza in člana uprave Franca Skoka.
Prijavi sovražni govor