Kolektor Etra lani s 70 milijoni evrov prihodkov

»Leto 2016 je poslovno povsem razprodano, z naročili intenzivno zapolnjujemo leti 2017 in 2018,« je zadovoljen direktor Tomaž Kmecl.

Ma. F., STA
ned, 27.03.2016, 21:07

Ljubljana - Podjetje Kolektor Etra, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev, je lani poslovalo v skladu z načrti. Ustvarili so dobrih 70 milijonov evrov prihodkov, kar je 16 odstotkov več kot leta 2014, ustrezno pa so povečali tudi čisti dobiček. Ta je leta 2014 dosegel nekaj več kot dva milijona evrov.

Kolektor Etra se je lani soočil s krizo pomanjkanja transformatorske pločevine kot vhodne surovine na eni in oživitvijo trga na drugi strani. »Dober odziv podjetja na dogajanje na trgu ter izjemen napredek na tehničnem področju, kjer smo postali eno od vodilnih svetovnih podjetij, je dalo nov zagon in številna nova naročila,« je za STA povedal generalni direktor Tomaž Kmecl.

Letošnja naročila ostajajo na visoki ravni. »Leto 2016 je poslovno povsem razprodano, z naročili intenzivno zapolnjujemo leti 2017 in 2018,« je zadovoljen Kmecl, ki tudi v prihodnje pričakuje dvomestno rast prihodkov od prodaje.

Družba krepi prisotnost na svetovnih trgih, vendar v strukturi prometa vodilno vlogo še vedno igrajo evropski trgi, še posebej tradicionalno močni skandinavski trg.

Trenutno zaposlujejo 320 ljudi, pri čemer vsako leto zaposlijo nekaj deset novih sodelavcev. »Iščemo predvsem visokokvalificirano delovno silo, še posebej magistre in doktorje znanosti, saj se na trgu soočamo s poslovnimi in tehničnimi velesilami, kot so Siemens, Alstom, ABB ... In njih je mogoče premagati samo z zares dobrimi produkti,« je poudaril Kmecl.

Ena od zadnjih dobrih novic iz družbe je prišla sredi marca. Izdelali, uspešno preizkusili in odpremili so namreč doslej največji in najtežji transformator nazivne moči 400 megavatov in nazivne napetosti 420 kilovoltov. Njegova skupna masa presega 400 ton, obratoval pa bo v elektrarni pri nemškem kupcu SWM Infrastruktur.

Povezane novice

Eles od Kolektorja Etre kupil še dva transformatorja
7. januar ob 18:00
Transformatorja, vredna dobrih pet milijonov evrov, bosta v slovensko prenosno omrežje vgrajena prihodnje leto.
Prijavi sovražni govor