Korošec ob Vodušku prijavil tudi sebe

Po aretaciji Vladimirja Voduška je v petek zvečer odstopil predsednik uprave zreškega Uniorja Gorazd Korošec.

ned, 19.08.2012, 11:20

Zreče - Pozno zvečer so v petek iz kovaške industrije Unior sporočili, da je nadzorni svet predčasno odpoklical predsednika uprave Gorazda Korošca.

Policisti so 12. julija na Trojanah po prevzemu gotovine, ki jo je domnevno zahteval od Korošca, zaradi suma izsiljevanja prostost odvzeli lastniku Info TV Vladimirju Vodušku ter Velenjčanu Stanislavu Gabercu. Voduška naj bi tožilstvu naznanil prav Korošec. V petek pa je Korošec Uniorjeve nadzornike na seji seznanil, da je že 4. julija, torej pred Voduškovo aretacijo, v zvezi z navedenimi posli na okrožno državno tožilstvo v Celju prijavil tudi sebe.

Kot rečeno, je nadzorni svet Uniorja s predsednikom uprave Gorazdom Korošcem podpisal sporazum o predčasnem odpoklicu, vodenje uprav pa je s petkom prevzel edini drugi član uprave Darko Hrastnik. Po odločitvi nadzornikov pa Korošec ostaja v Uniorju in ponudili mu bodo novo pogodbo o zaposlitvi. Nadzorni svet je že naročil začetek postopka za izbiro novega predsednika uprave.

Po Voduškovi julijski aretaciji so se nadzorniki Uniorja večkrat sestali in odločali tudi na dopisnih sejah. Med drugim so naročili izdelavo revizije poslov med Uniorjem in družbo Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah, katere tretjinski lastnik je Unior, dve tretjini pa sta v lasti družbe Hansa-Flex Armerding iz nemškega Bremna. Po prvotnih podatkih naj bi Vodušek od Korošca in direktorja Rhydcona Vinka Stiplovška zahteval 350.000 evrov, zadovoljil bi se tudi z odkupom svojih terjatev v višini 160.000 evrov ali pa s sklenitvijo pogodbe o oglaševanju na Info TV za 360.000 evrov.

Čeprav predsednik nadzornega sveta Uniorja Matej Golob Matzele v vmesnem času primera ni javno komentiral, so bili nadzorniki očitno na pravi sledi.

Nadzorni svet Uniorja je tako v petek zaključil sejo, ki so jo začeli deset dni prej in jo prvič nadaljevali v ponedeljek. Na seji so se seznanili z ugotovitvami revizije poslov med Uniorjem in Rhydconom ter s Koroščevimi pojasnili. Ugotovili so, da pri poslih med družbama dejansko ni šlo za dobavo blaga in storitev, na kar so se glasili računi, temveč je Unior družbi Rhydcon s tem poravnaval stroške obresti za posojilo v višini 149.930 evrov, ki ga je Rhydcon najel pri Banki Celje in je z njim kupoval delnice Uniorja. V petih letih pa je bilo takšnega poslovanja samo za 6.141 evrov in zato so nadzorniki prepričani, da pri tem ni šlo za osebno okoriščanje odgovornih. A ker je doslej posle pregledala samo revizijska komisija nadzornega sveta, so naročili, da naj jih pregleda še zunanja revizijska družba.

Povezane novice

Voduška skrbi medijska svoboda
15. avgust ob 18:47
Lastnik Info TV Vladimir Vodušek in velenjski poslovnež Stanislav Gaberc sta osumljena izsiljevanja.
Prijavi sovražni govor