Krka naj bi AstraZeneci plačala 6,7 milijona evrov

Na sodbo Trgovskega sodišča v Københavnu zaradi domnevne kršitve patentne zakonodaje se bo Krka pritožila.

čet, 25.02.2016, 09:39; spremenjen: 09:45

Novo mesto − Krka je danes na spletni strani Ljubljanske borze Seonet sporočila, da je njena hčerinska družba Krka Sverige AB prejela sodbo Trgovskega sodišča v Københavnu na Danskem v tožbi, ki sta jo proti Krki Sverige vložili družbi AstraZeneca Švedska in AstraZeneca Danska (v nadaljevanju AstraZeneca) zaradi domnevne kršitve patenta EP 1 020 461 na Danskem.

Patent EP 1 020 461 ščiti učinkovino esomeprazol z visoko optično čistostjo, zaradi česar naj bi zdravilo, ki vsebuje to učinkovino, imelo boljše farmakološke učinke. Učinkovina esomeprazol kot taka patentno ni zaščitena. Zdravilo, ki ga trži Krka Sverige na Danskem, ne vsebuje učinkovine esomeprazol z visoko optično čistostjo.

Ne glede na to dejstvo je Trgovsko sodišče v Københavnu odločilo, da je Krka Sverige s prodajo svojega izdelka na Danskem kršila patent AstraZenece zato, ker da se je med postopkom proizvodnje učinkovine esomeprazol, ki jo proizvaja Krka, v reakcijski zmesi v nekem trenutku pojavili kristali esomeprazola visoke optične čistosti.

Trgovsko sodišče v Københavnu je zato mnenja, da je Krka Sverige s tako kršitvijo AstraZeneci na Danskem povzročila škodo v višini 50 milijonov danskih kron oziroma 6,7 milijona evra.

Prvostopenjska odločba Trgovskega sodišča v Københavnu ni pravnomočna, zato Krka Sverige odškodnine do pravnomočnosti odločbe ne bo plačala. Krka Sverige bo proti odločbi vložila pritožbo, ker meni, da je sodišče odločilo v nasprotju z interpretacijo patenta, ki ga je podal Evropski patentni urad ter v nasprotju z uveljavljano sodno prakso v Evropski uniji pri odločanju o tovrstnih patentih, poznanih kot Swiss type claims.

 

Povezane novice

Ljubil je Krko, užival v poslu in življenju
21. februar ob 09:00
Legenda med direktorji Miloš Kovačič: S karizmo je Meloš, kot je dejal, obvladoval trge od Lizbone do Vladivostoka.
Prijavi sovražni govor