Lesna TIP v stečaju

Podjetje je bilo v postopku prisilne poravnave od 2013. Upniki lahko do vključno 23. junija prijavijo svoje terjatve.

Ba. Pa., STA
sre, 23.03.2016, 16:36

Dravograd - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je danes začelo stečaj podjetja Lesna Tovarna ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Marka Drobeža, upniki pa imajo do vključno 23. junija letos čas, da prijavijo svoje terjatve. Okoli 90 delavcev družbe ni delalo od konca decembra lani, so pa medtem dobili izplačane vse plače.

Da je podjetje Lesna TIP v likvidnostnih težavah, je bilo znano že nekaj časa, poleg tega je podjetje že tri leta v prisilni poravnavi. Zaposleni v družbi, v katero je kot lastnik leta 2011 vstopilo turško podjetje Miador, se namreč po odhodu na kolektivni dopust konec decembra lani večinoma niso več vrnili na delo.

Imeli so odločbe o čakanju na delo doma, so pa medtem dobili izplačane vse plače, tudi v mesecu marcu, so nekateri delavci povedali za STA, medtem ko so bili vodstvo podjetja in predstavnik sindikata v podjetju za pojasnila že nekaj časa nedosegljivi.

Plačilno nesposobni

Kot je razvidno iz današnje objave na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je predlog za stečaj Lesne TIP na slovenjgraško sodišče podalo podjetje samo, predvidoma torej vodstvo podjetja na čelu z direktorjem Dušanom Mežnarjem, in sicer zaradi plačilne nesposobnosti družbe. Direktor Mežnar za dodatna pojasnila tudi danes ni dosegljiv.

Upniki imajo zdaj do vključno 23. junija letos čas, da prijavijo svoje terjatve do Lesne TIP ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku.

Sindikat ogorčen

Nad dogajanjem je ogorčen predsednik Sindikata lesarstva Slovenije - Sinles pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Lojze Raško. Kot je dejal, je stečaj še zadnjega podjetja za izdelavo ivernih plošč v Sloveniji velik udarec za Slovenijo, za z lesom bogato Koroško, predvsem pa za delavce Lesne TIP in njihove družine.

Raško obžaluje, da v preteklosti, ko še ni bilo turškega lastnika, podjetju ni uspelo doseči dogovora z Ikeo, ponovno pa je spomnil tudi na njihova pretekla opozorila, da je turški lastnik podjetje kupil z namenom, da ga zapre in s tem omogoči drugi tuji družbi, da preživi.

Lesna TIP je sicer bila v postopku prisilne poravnave od februarja 2013, konec lanskega leta pa bi podjetje moralo poravnati tretjega od štirih obrokov prisilne poravnave, a ni znano, ali je to podjetju tudi uspelo. Zadnje poročilo direktorja družbe Mežnarja o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja za obdobje lanskega leta, ki je bilo 15. februarja letos objavljeno na spletnih straneh Ajpesa, tega namreč ne omenja.

Navaja pa, da so v lanskem letu z upniki potekali dogovori o reprogramiranju finančnih obveznosti in da je nadzorni svet družbe potrdil predlog uprave o dokapitalizaciji v višini štirih milijonov evrov. Kot kaže zdaj, pa se lastnik za dokapitalizacijo ni odločil.

Povezane novice

Miador v dokapitalizacijo Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh
5. avgust ob 18:00
Lastnica Lesne TIP turška družba Miador bo z milijonom evrov dokapitalizirala tovarno ivernih plošč.
Prijavi sovražni govor