Letalski prevozniki pogosto nočejo izplačevati odškodnin potnikom

Evropski potrošniški centri so lani prejeli več kot 4000 pritožb potnikov v letalskem prometu.
Objavljeno
23. januar 2016 11.20
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana – Evropski potrošniški centri so lani prejeli več kot 4000 pritožb potnikov v letalskem prometu, to je petina vseh prejetih pritožb. Težava ni toliko v izgubljeni ali poškodovani prtljagi, ampak bolj v neizplačevanju odškodnin zaradi odpovedi letov ali zamud, v poročilu o pravicah letalskih potnikov ugotavlja Mreža Evropskih potrošniških centrov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Na izgubljeno ali poškodovano prtljago se nanaša le 13 odstotkov vseh prejetih vprašanj in pritožb na področju letalskega prometa, kar pomeni, da so ključni problem uveljavljanje pravic zaradi odpovedi letov ali daljše zamude. Tu prihaja tudi do pogostega kršenja obveznosti zagotavljanja informacij in nudenja ustrezne oskrbe potnikom.

Uredba EU namreč določa, da je prevoznik v primeru odpovedi ali daljše zamude dolžan poleg informacij o potnikovih pravicah temu nuditi tudi obroke hrane in osvežilne napitke ter dva brezplačna telefonska klica oziroma sporočili po elektronski pošti ali po telefaksu. V primeru nezmožnosti nadaljevanja poti še isti dan je prevoznik prav tako dolžan najti potniku nastanitev in mu plačati prevoz od letališča do nje. Te pravice veljajo vedno, razen če prevoznik dokaže, da so bile za težave krive izredne razmere.

Tukaj pa prihaja do zlorab, kajti pogosto prevozniki neutemeljeno zavračajo zahtevke po odškodninah, sklicujoč se na izredne razmere, večkrat pa se tudi zgodi, da prevoznik na zahtevo niti ne odgovori.

Pogostost težav je tolikšna, da so nekatera podjetja odkrila tržno nišo, kjer proti plačilu v obliki deleža morebitne odškodnine nudijo pomoč pri uveljavljanju zahtevkov, kar velja tudi za sodno pot.

Če tudi po posredovanju evropskega potrošniškega centra, na katerega se potniki najprej obrnejo, prevoznik noče ugoditi zahtevi, se lahko oškodovanec obrne na nacionalni nadzorni organ v državi letališča, ki nato ukrepa v skladu s pristojnostmi.

Nizozemski nadzorni organ je tako izdal odločbo zoper špansko letalsko družbo Vueling, za katero je predhodno ugotovil, da neprestano krši pravice potnikov, saj jim vedno pošlje le standardiziran odgovor, zavračajoč njihov zahtevek. Po odločitvi nizozemskega nadzornika zdaj letalska družba z vsako kršitvijo pravic potnikov tvega kazen v višini od 60.000 do 96.000 evrov, še piše STA.