Ljubljansko veleposestvo davčnega dolžnika

Na Rudniku smo našli nepremičnino, vredno 3D-filma. Je v lasti podjetja Auctor, katerega družbenik je Sergej Racman.
Objavljeno
30. avgust 2017 20.57
Anuška Delić, Nejc Gole
Anuška Delić, Nejc Gole

Ljubljana – Na ljubljanskem Rudniku, nedaleč stran od nakupovalnega središča, se na 5760 kvadratnih metrih razteza posestvo, vredno kraljeve družine. Njegov lastnik je podjetje Auctor, ki je v stoodstotni lasti Sergeja Racmana. Auctor dolguje davkariji in slabi banki.

V zadnjih dneh smo razkrili, kako je Sergej Racman prek več desetih družb po vsem svetu kanaliziral denar in, kot vse kaže, tudi friziral bilance vsaj enega izmed podjetij – ciprskega X6D. V finančnih poročilih te družbe smo namreč odkrili nenavadno visoke stroške, ki so bili nemara namenjeni temu, da bi lahko ciprska družba, kamor so se stekali številni prihodki Racmanovega kinematografskega posla, prikazala čim manjši dobiček. Tako je med drugim zabeležila kar 20 milijonov ameriških dolarjev stroškov skladiščenja, čeprav gre za družbo, ki na Cipru vsekakor domuje zaradi ugodnejše davčne zakonodaje in manj strogih predpisov o preglednosti poslovanja, torej tam ne opravlja kakšnih dejanskih dejavnosti.

Prav tako smo pisali, da je Racman večinski delež Koloseja pridobil tako, da si je denar izposodil kar od prodajalca, nato pa mu nezavarovanega posojila v desetih letih še ni do konca poplačal. Razkrili smo tudi njegovo poslovanje v tujini, zlasti v Srbiji, kjer njegova podjetja dolgujejo srbski izpostavi NLB, na Madžarskem, kjer z njim povezano podjetje dolguje davkariji, in celo v Uzbekistanu, kjer je bil Racman vsaj še leta 2014 manjšinski družbenik ene največjih bank.

Kot češnja na dolžniški torti

Tokrat razkrivamo izjemno obsežno posest na obrobju glavnega mesta, ki jo je Racman začel načrtovati že vsaj leta 2003, a do danes še ni do konca zgrajena. Na ulici Ob dolenjski železnici ni videti nepremičnine, ki bi se šopirila bolj, kot se šopiri ta. Obsega dovoz kot iz filmov, velikansko vilo, prostorno garažo, velik steklenjak, lično načrtovan vrt in bazen. Razteza se na več kot 50 zemljiškoknjižnih parcelah, ki skupaj merijo 5760 kvadratnih metrov.


Za povečavo kliknite na infografiko.

Po projektni dokumentaciji, ki smo jo prelistali v prostorih upravne enote Ljubljana, izpostava Vič, gre za 621 kvadratnih metrov bruto oziroma 513 kvadratnih metrov neto površin. Enonadstropna vila, ki je v središču posestva, po načrtih v pritličju zajema knjižnico, vinoteko, dva bivalna prostora, kuhinjo in podobno, v prvem nadstropju pa so bile predvidene tri kopalnice in pet sob.

Po naših informacijah pa tudi po pregledu dostopnih fotografij vila še ni dokončana, vendar naj bi Sergej Racman živel v prostorih nad prostorno garažo. To nam je potrdilo več virov, ki pa so želeli ostati neimenovani. Racman na to in druga vprašanja v zvezi s posestvom ni odgovoril, fotografije našega fotografa pa nad garažo prav res kažejo znake bivanja.

Spomnimo, da je Racman že več let uradno slovaški davčni rezident, ki ima stalno prebivališče prijavljeno v Bratislavi, slovenska finančna uprava pa na naša vprašanja v zvezi s tem ni želela odgovoriti, pri čemer se je sklicevala na davčno tajnost. Bi bilo pa nenavadno, da slovenska davkarija ne bi vedela za velikansko posestvo, saj ima na njem že od leta 2014 vpisano zastavno pravico zaradi zavarovanja terjatve v višini pičlih 26.745,87 evra. Toda čeprav je Republika Slovenija na posest vpisala zastavno pravico, v zemljiški knjigi ni nikakršnih znakov, da hoče država ta dolg tudi aktivno izterjati.


Za povečavo kliknite na infografiko.

Hiša za družbenopolitično organizacijo

Zgodovinski satelitski posnetki kažejo, da je bilo posestvo zgrajeno na nekdanjih pridelovalnih površinah, saj na tem območju prej ni bilo kakšnih stanovanjskih objektov. Gradbeno dovoljenje za gradnjo »enodružinske stanovanjske hiše s pripadajočo zunanjo, prometno in komunalno infrastrukturo« je bilo na podlagi projektne dokumentacije Arhitektov Dobrin izdano leta 2003, in sicer podjetju Umco. To je bilo tedaj in je še danes v polovični lasti Sergeja Racmana in filmskega kritika Sama Ruglja.

Po tem gradbenem dovoljenju naj bi enonadstropna enodružinska hiša zrasla na tlorisu 13,55 krat 23,45 metra, a je morda na pogled kak meter daljša in širša. Podatki o tej stavbi na spletnih straneh geodetske uprave niso dostopni. Sicer pa je videti zelo podobno, kot je bila izrisana v projektni dokumentaciji. Problem veleposesti na ulici Ob dolenjski železnici tiči drugje.

Dve leti pozneje, leta 2005, je namreč upravna enota Umcu izdala novo gradbeno dovoljenje. To je zadevalo izključno spremembo namembnosti, in sicer »preureditev stanovanjskih prostorov v reprezentativne prostore družbenopolitičnih organizacij«. Gradbeno dovoljenje izrecno navaja, da se zunanji videz ne bo spremenil, projektna dokumentacija pa, da bodo tri kopalnice v prvem nadstropju in pet sob preuredili tako, da bo nastalo pet pisarniških prostorov (velikih od 20 do 60 kvadratnih metrov) ter moško in žensko stranišče.


Iznajdljivi Sergej Racman je preuredil stanovanjske prostore v reprezentativne prostore družbenopolitičnih gibanj. Foto: Blaž Samec/Delo

Vse torej kaže, da je Racman tedaj najbrž načrtoval, da bi tja preselil sedež katere izmed svojih družb, najverjetneje Koloseja, ki je zaradi svojega (tedanjega) uspeha edini klical po reprezentativnih prostorih. Toda posest se danes ne uporablja za poslovne namene, temveč naj bi v enem delu, kot zapisano, predstavljala prebivališče Sergeja Racmana.

Umco je posest prodal leta 2006 – podjetju Auctor, ki je v stoodstotni lasti Racmana. Samo Rugelj, polovični družbenik Umca, je pojasnil, da je bila to zgodba Sergeja Racmana, da sam pri tem projektu ni sodeloval. Podrobnosti o prenosu nepremičnine na Auctor se ni spomnil, se je pa ponudil, da se zakoplje v dokumentacijo in nam odgovore priskrbi pozneje. Dodal je še, da je Racman res še vedno polovični družbenik Umca, toda le formalno, saj posle vodi Rugelj sam.

Halo, država?

Auctorjeve bilance za leto 2006 potrjujejo, da je podjetje tistega leta po podatkih Gvina pridobilo opredmetena sredstva v vrednosti slabih 1,2 milijona evrov. Že dve leti pozneje se je ta vrednost povišala na 2,6 milijona evrov, leta 2013 se je povzpela na 3,5 milijona evrov, v zadnjem letnem poročilu (za 2016) pa je padla tik pod tri milijone evrov. Pri tem je treba poudariti, da ni znano, ali opredmetena sredstva Auctorja v naravi predstavljajo le posestvo na ljubljanskem Rudniku, se pa stanje kronološko ujema z drugimi nam dostopnimi podatki, ki kažejo, da je bil levji delež posestva zgrajen okrog leta 2008.

Podjetje Auctor je finančni upravi na dan 25. julija dolgovalo med 30.000 in 50.000 evri. Poleg tega ima že dva tisoč dni, od začetka marca 2012, blokiran edini transakcijski račun, odprt pri Deželni banki Slovenije. Dva bančna računa je v tem času zaprl. Zadnje prihodke je beležil leta 2013 (335.000 evrov), že deset let pa družbo pesti tudi dvajset milijonov in več obveznosti, od tega večina kratkoročnih in tako najbrž že davno zapadlih.

Na ljubljanskem veleposestvu Sergeja Racmana sicer sedi tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki se je kot imetnica zastavne pravice vpisala namesto Banke Celje. Ta je hipoteko za zavarovanje terjatve v višini tri milijone evrov vpisala leta 2006, nato pa je leta 2012 vpisala še eno zastavno pravico, in sicer za zavarovanje 2,3 milijona evrov težke terjatve. Sodišče je izdalo tudi sklep o izvršbi, a se je nekje zataknilo.

Banka Celje je na DUTB prenesla za 2,5 milijona evrov slabega posojila, ki ga je Auctorju odobrila za tekoče poslovanje leta 2010. Kredit je, kot potrjujejo informacije javnega značaja, ki jih objavlja DUTB, zavarovan z zastavno pravico na stanovanjski hiši. Na vprašanje, kakšen je načrt za poplačilo te terjatve in ali bodo šli v izvršbo hiše, so nam na DUTB odgovorili, da se zoper zastavitelja vodi vzporedni postopek.

Neuradno smo izvedeli, da je DUTB vložila predlog za izvršbo, Auctor se je pritožil, odločitev pa še ni pravnomočna. Sergej Racman na naša vprašanja glede izvršbe ni odgovoril.