Magna pred visoko okoljsko oviro

Arso prejel 66 zahtev za vstop v postopek. Če se bo postopek preveč zavlekel, sta v igri Madžarska in Hrvaška.

pet, 19.05.2017, 18:05; spremenjen: 18:10
SOS župana občine Hoče-Slivnica

Hoče, Metlika – Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je vse župane zaprosil za pomoč pri realizaciji projekta Magna Nukleus. Naproša jih, najpreučijo, koliko zazidljivih zemljišč bi lahko v svojih občinah spremenili v kmetijska zemljišča, saj je ob sprejemu njihovega OPN, ki je projekt Magna umestil v prostor občine Hoče - Slivnica, kmetijsko ministrstvo zahtevalo t. i. bilančno izravnavo kmetijskih zemljišč.

»Kolikor kmetijskih površin smo spremenili v stavbna, toliko zemljišč smo morali spremeniti iz stavbnih oz. gozdnih v kmetijska. Ker nismo imeli podatka, da bi katera občina hkrati z nami sprejemala OPN, smo morali vsa zemljišča nadomestiti v okviru naše občine, pri čemer nam je ministrstvo za kmetijstvo pustilo odprta vrata za nadomeščanje kmetijskih zemljišč v drugih občinah,« je v prošnji svojim kolegom županom zapisal Soršak in hkrati opozoril, da gre za projekt, ki bo imel pozitivne učinke za celo državo.

Pri sprejemu OPN za Magno so namreč namenili dobrih pet hektarjev občinskih stavbnih zemljišč in spremenili namembnost zemljiščem še enajstim hektarjem, ki so v lasti države oziroma Darsa. Soršak opozarja tudi na zaplet, ki je nastal z ustanovitvijo civilne iniciative Rešimo Rogaški gozd, ki ne pristaja na njegovo krčenje in zato lahko cel projekt pade v vodo.

V metliški občini so z razumevanjem sprejeli prošnjo s Štajerske. »V postopku imamo spremembe občinskega prostorskega načrta (OPN). Naše strokovne službe morajo še pregledati, koliko zazidalnih površin bomo vrnili v kmetijska zemljišča in ta podatek bomo županu tudi posredovali in upam, da mu bo v pomoč,« je za Delo povedal metliški župan Darko Zevnik. Kočevski župan Vladimir Prebilič meni, da so izravnalni ukrepi sicer nujni in tudi poiskati taka nadomestna zemljišča, po njegovem, ni težko. A problem je v tem, da kočevska občina takega izravnalnega ukrepa ne more financirati. »Če bo to storila država ali občina Hoče-Slivnica, smo takoj zraven,« je povedal Prebilič. Soršku je doslej ponudilo pomoč 15 županov.

Ljubljana – Agencija za okolje (Arso) je prejela 66 zahtev za vstop v postopek, v katerem je Magna zaprosila za okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah. Začetek gradnje lakirnice se zato lahko bistveno zamakne od načrtovane časovnice.

»Če se bo zadeva preveč zavlekla, obstajajo opcije druge države,« je opozoril župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak. V igri sta Madžarska in Hrvaška.

V četrtek je bil zadnji dan za vložitev zahtev za vstop v postopek, tako da v Arsu novih zahtev, denimo po pošti, ne pričakujejo več. Med 66 zahtevami je večje število posameznikov, Občina Miklavž na Dravskem polju, Krajevna skupnost Orehova-Hotinja vas ter osem nevladnih organizacij Umanotera, Inštitut za politiko prostora, Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Društvo Ekologi brez meja, Cipra Slovenija, TRS in ZEG.

Status stranskega udeleženca bodo zagotovo dobile nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varstva okolja. Vse ostale zahteve pa je potrebno preveriti, ali stanujejo ali imajo premoženje v vplivnem območju posega oziroma ali so izkazale pravni interes za sodelovanje v postopku. O nobeni zadevi še ni bilo odločeno, so pojasnili na Arsu.

Obravnava vlog za stranske udeležence podaljša postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja. Kdaj bo o zadevi odločeno, še ni mogoče povedati, pravijo na Arsu.

»Strokovnjaki so razložili, da ni težav podati dodatne obrazložitve. Če pa se je nekdo prijavil, da bi projekt blokiral, je druga težava,« je dejal župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak.

Nezakonit postopek presoje vplivov na okolje?

Naštete nevladne organizacije – razen TRS in ZEG – v skupni zahtevi za vstop v postopek nasprotujejo izdaji okoljevarstvenega soglasja, ker menijo, da postopek presoje vplivov na okolje ni bil zakonit ter da vplivi lakirnice na okolje niso sprejemljivi. Ne strinjajo se s poročilom o vplivih na okolje, da lakirnica ne bo imela vpliva na zdravje ljudi. Po njihovem mnenju je vpliv na kakovost zraka v poročilu o vplivih na okolje bistveno podcenjena: »Ob upoštevanju obstoječe kakovosti zraka in vplivov nameravanega posega zaradi prometa in industrijskih izpustov bo skupna obremenitev emisij v zrak vodila v bistveno poslabšanje kakovosti zraka.«

Organi ministrstva za okolje morajo odgovoriti na številne pripombe, če jih bodo zavrnili, pa okoljevarstvene organizacije napovedujejo upravni spor. To lahko zavleče izdajo dovoljenj za tovarno Magne tudi za več kot leto, je dejal predsednik Slovenskega e-foruma Gorazd Marinček.

Okoljevarstveno soglasje in ureditev lastništva zemljišč sta pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja; tega si Magna želi do 1. julija, tako da bi prve pobarvane karoserije iz Hoče prišle v Gradec prihodnje leto. Po mojem optimističnem mnenju, je še mogoče do tega datuma pridobiti gradbeno dovoljenje, je dejal Soršak.

Prijavi sovražni govor