V družbi Marof Trade obsežna akcija Fursa

Delodajalci so menda izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodb in v neustreznih pogojih, poroča Radio Slovenija.
Objavljeno
11. marec 2016 11.15
Ma. F.
Ma. F.

Stari trg pri Ložu − Policisti in uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) so zaradi sumov o kršitvi delovne zakonodaje v četrtek opravili preiskavo v podjetju Marof Trade iz Loške doline. Po poročanju Radia Slovenija so menda delodajalci, povezani v mrežo podizvajalcev, izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih.

V preiskavi, ki se je zavlekla do tretje ure zjutraj, je sodelovalo okoli 60 policistov in uslužbencev Fursa, piše STA.

Furs: Zaznan sum kršitve temeljnih pravic

»Za nadzor smo se odločili na podlagi daljše finančne preiskave več gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile. Po prvih informacijah je bill v tej akciji potrjen sum kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznan je bil tudi sum kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi,« so danes pojasnili na Fursu.

Gre za še enega od primerov, ko delodajalci delavce zaposlijo na črno, ti pa sploh ne vedo, za katero podjetje pravzaprav delajo. Mnogi brez urejenega zavarovanja niti niso prijavljeni na naslovu, kjer prebivajo. Nekaj mesecev delajo na črno, nato pa morajo državo zapustiti ali jih delodajalec preusmeri na delovno mesto na drugem koncu države.

Grožnje in prepovedi

Delajo tudi po 12 ur na dan, vključno s sobotami, grozijo jim z odpovedmi in prepovedujejo odhod domov ter znižujejo plače, a jih delavci zaradi strahu policiji prijavijo šele, ko dejansko ostanejo brez zaposlitve.

Pri dosedanjih nadzorih so po navedbah Radia Slovenija inšpektorji ugotovili številne kršitve glede delovne opreme, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, izplačila plače in regresa ter vročanja pogodb o zaposlitvi. Nepravilnosti so med drugim ugotovili tudi glede prijavljanja v obvezna socialna zavarovanja in glede zagotavljanja počitka.

Na podlagi zbranih dokazov s terena bodo prvi zaključki znani konec prihodnjega tedna, na tej podlagi pa bodo izvedeni konkretni ukrepi, so še zapisali na Fursu.