Ministrstvo zaradi Alpine v nadzor DUTB

Počivalšek: DUTB bo morala pri sanacijah poleg finančnega upoštevati tudi poslovne in socialne vplive.

Maja Grgič
čet, 03.03.2016, 15:07; spremenjen: 17:23

Ljubljana - Čeprav je gospodarsko ministrstvo še v sredo zatrjevalo, da se vlada do sanacijskega načrta Alpine ne bo opredeljevala, bo sporni program prestrukturiranja žirovske družbe, ki ga je pripravila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), pod drobnogled vzelo še ministrstvo za finance.

Tako je po torkovem sestanku s predstavniki zaposlenih in občine Žiri včeraj sklenila vlada. Ministrstvo za finance naj bi pojasnila o programu prestrukturiranja Alpini pridobilo v okviru izvajanja nadzora nad DUTB, ki mu ga omogoča zakon o slabi banki. Ministrstvo bo zahtevalo tudi pisna pojasnila glede pogodbe o svetovanju, sklenjene z nemško družbo Admetam Business Consultants.

Odločitev je v rokah slabe banke

Prav svetovalna pogodba z Admetamom je ena ključnih točk, ki pri sanaciji čevljarske družbe razburja zaposlene in lokalno skupnost. Gre za svetovalno družbo, ki jo je DUTB najel že v Cimosu, MLM in Polzeli, od avgusta lani pa svetuje pri prestrukturiranju Alpine. Ta nemškim svetovalcem plačuje 67.000 evrov mesečno plus 10.000 evrov stroškov, za kar je v pol leta odštela skoraj pol milijona evrov.

Tudi včeraj ni bilo uradno znano, ali bo nadzorni svet Alpine v sredo podaljšal sodelovanje z Admetamom, saj na slabi banki pravijo, da so sklepi nadzornega sveta, ki ga vodi Miha Štepec iz DUTB, zaupne narave. Neuradno pa je mogoče izvedeti, da so nadzorniki Alpine sodelovanje podprli, a so dokončno odločitev prepustili DUTB.
Po prisilni poravnavi je DUTB edina lastnica žirovske družbe. »DUTB bo morala proučiti program prestrukturiranja Alpine in vladi poročati o vsebini in ceni prestrukturiranja te družbe, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dodal je, da mora DUTB pri sanacijah poleg finančnega upoštevati tudi poslovni in posledično socialni vidik.

Na slabi banki konkretnih odgovorov glede Alpine nismo dobili, odgovorili so le, da DUTB odgovorno upravlja s predmetno naložbo in si skupaj z vodstvom družbe prizadeva zagotoviti dolgoročen obstoj Alpine.
Zaposleni v čevljarski družbi poleg prekinitve pogodbe z Admetamom, zahtevajo tudi odhod direktorice Alpine Barbare Vtič Vraničar in privatizacijo družbe.

 

 

Slovenska obutvena industrija se krči, uspevajo pa nišni igralci
Prijavi sovražni govor