Mlinotest z dvema novima nadzornikoma

Na zahtevo Mlina in Občine Ajdovščina sta bila predčasno odpoklicana Borut Kuharič in Silvan Peršolja.
Objavljeno
07. januar 2016 16.17
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ajdovščina - Na današnji skupščini delničarjev družbe Mlinotest, ki je bila sklicana na zahtevo delničarjev Mlina in Občine Ajdovščina, sta bila predčasno odpoklicana člana nadzornega sveta Borut Kuharič in Silvan Peršolja ter imenovana nova člana Ivan Vodopivec in Miran Gombač.

Vseslovensko združenje malih delničarjev napoveduje možnost izpodbojne tožbe.

Na skupščini je bilo prisotnih 77,24 odstotka kapitala z glasovalno pravico. Prisotni so bili največji lastnik Mlinotesta, družba Vipa Holding v likvidaciji, ki ima 48,01-odstotni delež, Mlino s 23,11 odstotka delnic, Občina Ajdovščina s 6,21 odstotka delnic ter predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD).

V VZMD so že pred skupščino opozarjali, da je »očitni deklarirani namen in cilj družbe Mlino obvladovanje čim večjega deleža Mlinotesta«. To pomeni, da bi s popolno kontrolo s strani družbe Mlino praktično izključili možnosti konkurenčne prodaje delnic Mlinotesta, saj bi se interes in potencialno povpraševanje po teh delnicah posledično omejil le na eno družbo, ki kontrolo očitno že ima, to je družbo Mlino.

Delno prisluhnili opozorilom VZMD

Družba Vipa Holding je opozorilom VZMD vsaj deloma prisluhnila, saj prvotni predlog za nove člane nadzornega sveta ni bil podprt, pač pa izglasovan nasprotni predlog.

VZMD je za današnjo skupščino pripravil tudi nasprotni predlog, s katerim je v nadzorni svet predlagal likvidacijskega upravitelja Vipa Holdinga Mirana Gombača in predsednika VZMD Kristjana Verbiča. Vendar je bil pred tem že izglasovan nasprotni predlog Vipa Holdinga, s katerim sta bila v nadzorni svet imenovana Miran Gombač in Ivan Vodopivec za dobo šestih let.

Ob imenovanju se je Gombač tudi zavezal, da bo v primeru prodaje deleža, ki ga ima v Mlinotestu družba Vipa Holding, kot član nadzornega sveta odstopil in tako omogočil novemu lastniku imenovanje svojega nadzornika.

VZMD je napovedal možnost izpodbijanja sklepa o razrešitvi prejšnjih članov nadzornega sveta ter sklepa o imenovanju Ivana Vodopivca za člana nadzornega sveta. Prav tako pa je Verbič ponovno opozorili na dejstvo, da bi bilo skupščino primerneje preklicati oz. prestaviti, saj sklic na spletni strani družbe Mlinotest ni bil objavljen skladno z zakonsko predpisanim 30-dnevnim rokom, temveč 9. decembra 2015.

Iščejo nove trge

Sicer pa Mlinotest v zadnjem času išče nove trge in možnosti prodaje tudi na Daljnem Vzhodu. Tako je družbo v sredo obiskala delegacija iz Japonske, ki jo je vodil japonski veleposlanik v Sloveniji Keiji Fukuda in si želi pospešiti gospodarsko sodelovanje med državama. Z Mlinotestom naj bi se že dogovarjali za poskusni uvoz pirinih in ajdovih testenin na Japonsko.