Na današnji skupščini boj za dokapitalizacijo Palome

 Slovaški Eco-invest za delnico zdaj ponuja več kot poljski Abris Capital.

tor, 05.01.2016, 06:00

Ljubljana – Pred današnjo dokapitalizacijsko skupščino Palome, na kateri se bosta merili ponudbi poljskega Abris Capitala in slovaškega Eco-investa, so menda odprte vse možnosti. Po neuradnih informacijah pa je verjetno, da bodo delničarji bodisi potrdili predlog uprave, da družbo dokapitalizira Abris Capital, bodisi odločanje o dokapitalizaciji preložili.

Kot smo poročali, so mali delničarji tik pred božičem sklenili za današnjo skupščino Palome vložiti nasprotni predlog, po katerem bi sladokogorsko družbo dokapitaliziral Eco-invest, ki za delnico ponuja 3,51 evra, medtem ko bi Abris Capital zanjo odštel 3,30 evra. Oba naj bi nato po ponujeni ceni objavila tudi ponudbi za prevzem, kar pomeni, da bi toliko za delnico dobili tudi obstoječi delničarji Palome.

SDH jeziček na tehtnici

Jeziček na skupščinski tehtnici bo s svojim 71-odstotnim deležem Slovenski državni holding (SDH), kjer predlog slovaške ponudbe resno proučujejo, saj bi jim ta navrgla približno pol milijona evrov več kupnine. »Svojo končno odločitev bo SDH podal na skupščini delničarjev, ki pa je predhodno ne komentira,« so odgovorili v SDH, kjer pa ves čas zatrjujejo, da so odprti tudi za boljše ponudbe, kot je Abrisova. Vendar bo po naših informacijah SDH za Eco-invest glasoval le, če bo ta v dogovorih z upravo Palome ponudil enake pogoje in zaveze, kakor jih je Abris Capital. Z zadnjim je Paloma podpisala pogodbo o dokapitalizaciji, lastniški vstop poljskega sklada pa sta podprla tako uprava kot nadzorni svet SDH. Če bo SDH slovaški Eco-invest prepoznal kot boljšega ponudnika, se lahko zgodi, da si bo vzel še nekaj časa za odločanje in danes na skupščini ne bo podprl nobenega predloga. Neuradno se omenja celo možnost dražbe.

Mali delničarji proti državi

A tudi če bo SDH glasoval za Abris Capital, ni nujno, da bo ta predlog izglasovan. Za povečanje kapitala je na skupščini potrebna tričetrtinska večina. Mala delničarka Palome Tea Gorjup, ki zastopa Eco-invest in je zbirala tudi pooblastila drugih delničarjev, včeraj ni mogla povedati, kolikšen delež glasov bo danes zastopala. Po njenih besedah bi mali delničarji lahko imeli tudi več kot četrtino glasov, to pa bi pomenilo, da SDH sam ne bi mogel izglasovati dokapitalizacijskega predloga.

Medtem ko so Poljaki s Palomo podpisali pogodbo o dokapitalizaciji, Eco-invest tega ni storil. Gorjupova pravi, da zato, ker ne vedo, ali je vsebina enaka kot pri Abrisu. Zatrjuje pa, da je dokapitalizacijska sredstva že deponiral v eni od bank. Sicer pa se zdi sogovornici scenarij, da bi skupščina sprejetje odločitve odložila, nesprejemljivo, ker da Paloma potrebuje svež kapital. Pravi, da bi slovaška družba Palomi zagotovila dodatna vlaganja in sinergije.

Že tretji boj

Eco-invest je že prisoten v papirni industriji. Je solastnik družbe Mondi, ki je proizvajalka celuloze, in slovaškega proizvajalca higienskih papirnatih izdelkov SHP Group, ki se je v preteklosti že dvakrat neuspešno potegoval za nakup Palome.

Sladkogorska družba ni prvi primer privatizacije, kjer so se v zadnjem hipu pojavili vlagatelji, ki so za družbo domnevno ponujali več kot izbrani kupec, a večina ponudb ni bila resna.

Povezane novice

Slovaki bi Palomo izpulili iz poljskih rok
22. december ob 14:44
Medtem ko je vodstvo družbe pogodbo o povečanju kapitala podpisalo s skladom Abris, mali delničarji predlagajo Eco-Invest.
Prijavi sovražni govor