Rudolfu Skobetu še en mandat na čelu Telekoma

Aleš Aberšek iz Save v Telekom Slovenije. Menjava tudi v Debitelu: Tomšič namesto Razdevška.

Vanja Tekavec, A. S.
sre, 13.01.2016, 08:38; spremenjen: 14:28

Tudi Debitel dobi novega

Novega direktorja bo jutri, 14. januarja, dobilo tudi najmlajše Telekomovo hčerinsko podjetje, Debitel. Dosedanjega direktorja Boruta Razdevška, ki je družbo vodil od ustanovitve leta 1998, bo zamenjal Danilo Tomšič, doslej že direktor v Mobitelu in Telekomu Slovenije. V Telekomu Slovenije so zapisali, da bo Danilo Tomšič odgovoren za izvedbo pravno-formalnih postopkov, povezanih s pripojitvijo Debitela k Telekomu. Podpis pogodbe o pripojitvi napovedujejo v TS za prihodnji teden.

Ljubljana − Rudolf Skobe bo tudi v prihodnjih štirih letih vodil upravo Telekoma Slovenije, saj so mu nadzorniki na včerajšnji seji podelili nov štiriletni mandat na vodenje družbe. Nov mandat prične teči s 1. septembrom 2016, sporočajo iz Telekoma.

Nadzorniki so imenovali tudi dva nova člana uprave. Že marca tako v Telekom Slovenije prihaja Aleš Aberšek, ki je po decembrskem odhodu Mateja Narata bedel nad Savo kot njen predsednik uprave in nad njeno prisilno poravnavo. Aberšek bo v Telekomu odgovoren za področje financ in ekonomike, v tem okviru pa bo skrbel za področja financ, računovodstva, nabave, logistike in veleprodaje.

Iz hrvaške Atlantic Grupe pa v upravo Telekoma prihaja Ranko Jelača, odgovoren bo za področje trga, v tem okviru pa bo pristojen za marketing, prodajo in skrb za uporabnike. »Ranko Jelača je od leta 2011 zaposlen v Atlantic Grupi, kjer je kot direktor marketinga odgovoren za blagovne znamke Cedevita, Cockta in Donat na trgih JV Evrope, Rusije, Italije in Avstrije. Pred tem je vodil področje marketinga v družbi Kraš. Štiriletni mandat člana uprave Telekoma Slovenije, d. d., bo nastopil s 1. marcem 2016, sporočajo iz Telekoma.

V upravi Telekoma Slovenije tudi v prihodnje ostajata podpredsednik Tomaž Seljak ter delavska direktorica in članica uprave Vesna Lednik.

Zoranu Janku, ki je bil v upravi Telekoma odgovoren za področje financ, računovodstva in kontrolinga, je mandat člana uprave potekel 27. oktobra 2015, Matejo Božič pa je nadzorni svet sporazumno razrešil z mesta članice uprave Telekoma. Mag. Mateja Božič sicer še naprej ostaja v družbi, sporočajo iz Telekoma.

 

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

 

Aberšek: Odhaja tudi zato, da bi rešil Savo

Odhod Aleša Aberška v Telekom Slovenije sovpada z rokom, do katerega naj bi bilo že jasno, ali se bodo upniki Save lahko dogovorili o osnovnih izhodiščih njene nadaljne sanacije in sodišču predložili naknadni predlog prisilne poravnave holdinga, časa zato imajo do srede februarja.

Na vprašanje, ali je bil njegov mandat na čelu Save vezan tudi na dogovor upnikov o nadaljevanju prisilne poravnave holdinga Sava, je Aberšek pojasnil, da je odhod v Telekom Slovenije zanj velik strokovni in profesionalni izziv, da pa je k njegovi odločitvi delno botrovala tudi lanska zahteva DUTB po prevetritvi celotne uprave Save.

»Prvi impulz za odhod je spoznanje, da bo moj korak lahko omogočil odločitev našega največjega upnika, da podpre predlog prisilne poravnave Save. DUTB namreč že nekaj časa terja zamenjavo uprave Save, kot pogoj za podporo predlogu prisilne poravnave. Po odhodu prejšnjega predsednika uprave in z mojim odhodom, pa uprave, ki jo je želel zamenjati DUTB, ne bo več. Drugi impulz pa je vedenje, da ekipa, ki ostaja v Savi, lahko kvalitetno uresniči načrt finančnega prestrukturiranja,« je pojasnil Aberšek in dodal, da je pred novo upravo Save velik izziv - implementacija načrta finančnega prestrukturiranja ter projekt konsolidacije turizma.

Prijavi sovražni govor