Nadzorniki o družbeni odgovornosti in transparentnosti

Na konferenci korporativnega upravljanja bodo razpravljali tudi o nefinančnih ciljih, ki jih morajo zasledovati družbe.

pet, 10.11.2017, 06:00

Ljubljana – Novi trendi dobrih praks korporativnega upravljanja niso več usmerjeni le v doseganje finančnih ciljev, ampak na pomenu pridobivajo tudi nefinančni cilji, kot so ekologija, družbena odgovornost in transparentnost. To bo tudi rdeča nit letošnje konference korporativnega upravljanja Združenja nadzornikov Slovenije.

V združenju poudarjajo, da morajo nadzorni sveti in upravni odbori razumeti pomen trajnosti in dolgoročne vrednosti za svoja podjetja: »Skupni imenovalec izjav o upravljanju družb in upravljalski problematiki je pomembnost nefinančnega poročanja in vloge nadzornih svetov in upravnih odborov, da zagotovijo resničnost in kakovost teh informacij. To pa je mogoče le, če so ti vključeni v strategijo podjetja, kar pomeni, da je treba bolj resno upoštevati zahteve po nefinančnem poročanju družb. Cilj nove uredbe o nefinančnem poročanju je izboljšati uspešnost in delovanje družb na teh področjih.«

Na konferenci bo nastopila tudi profesorica korporativnega upravljanja, izvršna direktorica belgijskega združenja nadzornikov in članica upravnega odbora evropskega združenja nadzornikov (ecoDa) dr. Lutgart van den Berghe, ki bo predstavila poročilo King IV, o korporativnem upravljanju v Južni Afriki, ki prinaša inovativen pogled na to področje.

V pogovoru za Delovo prilogo Svet kapitala je razkrila, kakšne spremembe prinaša ta kodeks. Podjetja med drugim ne vidi več zgolj kot lastništvo delničarjev, temveč kot avtonomno organizacijo z lastnimi cilji, ki se lahko razlikujejo od ciljev lastnikov.

Tudi van den Berghova pravi, da dobro korporativno upravljanje podjetij v ospredje ne postavlja več le finančnih ciljev, po njenih besedah bo veliko težje kot nadzornike in menedžerje v to prepričati vlagatelje.

 

 

Prijavi sovražni govor